Rușii au preluat controlul centralei nucleare din Zaporojie. AIEA: Nu au fost eliberate materiale radioactive după atac

0
299

În plină invazie rusă a Ucrainei, centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din țară, dar și din Europa, a fost bombardată intens azi-noapte. Un obuz a lovit o clădire administrativă și a declanșat un incendiu în incinta sitului centralei. Vineri dimineață,  serviciile de urgență ucrainene au confirmat că au reușit să stingă incendiul, însă centrala este sub controlul rușilor. Nivelul de radiații este în prezent normal. Kievul acuză Moscova că recurge la „teroarea nucleară”. Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în următoarele ore pentru a discuta despre această situație.

Reactoarele de la centrala nucleară Zaporojie sunt în siguranță, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Incendiul din cursul nopții a stârnit temeri în legătură cu eliberarea de materiale radioactive, dar Agenția a transmis că acest lucru nu s-a întâmplat.

„Suntem norocoși că nu a fost eliberat material radioactiv și că integritatea reactoarelor nu a fost compromisă”, a declarat Rafael Mariano Grossi, vineri, la o conferință de presă la Viena.

Cu toate acestea, operatorul și autoritățile de reglementare ale centralei au declarat AIEA că situația de la fața locului este „extrem de tensionată și provocatoare”, a avertizat el. Forțele militare ruse sunt concentrate pe încercuirea Kievului, a declarat vineri Ministerul Apărării al Ucrainei. Potrivit acestuia, trupele au fost „blocate și oprite în zona Makarov”, care se află la aproximativ 60 km de capitala Ucrainei, scrie CNN.

Ministerul a declarat că forțele armate ale Rusiei și-au epuizat majoritatea rezervelor operaționale și au început „pregătirile pentru transferul de forțe și resurse suplimentare din districtele militare de sud și de est”. Totodată, Ministerul ucrainean al Apărării a transmis că forțele ruse continuă să se pregătească pentru debarcări pe coasta Mării Negre.

Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here