57 milioane de lei pentru modernizarea și dotarea SJU Târgu Jiu

0
725

Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu este în plin proces de reabilitare, modernizare și dotare cu aparatură modernă. Trei proiecte, cu o valoare totală de peste 57 milioane de lei (11,6 milioane de euro), sunt, în prezent, în perioada de implementare. Cea mai mare valoare o are proiectul privind reabilitarea energetică, respectiv de 33,9 milioane de lei (aproximativ 7 milioane de euro) și vizează, printre altele, montarea de panouri fotovoltaice și pompe de căldură pentru asigurarea energiei electrice și agentului termic.

O parte importantă a investițiilor în spitalul județean o reprezintă, fără îndoială, modernizarea și extinderea Unității de Primiri Urgențe, prin construcția unui corp nou de clădire cu o suprafață de peste 860 mp și reabilitarea a încă 418 mp, la subsolul actualului imobil.

Proiectul privind reabilitarea energetică a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu de pe strada Tudor Vladimirescu este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 și a are prevăzut un buget de peste 33,9 milioane de lei.

Reabilitarea energetică a clădirii este, de departe, una dintre investițiile cu cea mai mare anvergură făcute la unitatea sanitară și vizează atât anveloparea și îmbunătățirea izolației termice cât și amenajarea unui sistem mixt pentru producția de energie electrică și asigurarea agentului termic. Conform informațiilor prevăzute în proiect, vor fi montate panouri fotovoltaice pe clădire și, în completare, vor fi instalate pompe de căldură.

De asemenea, sunt prevăzute lucrări de modernizare a circuitelor electrice existente precum și înlocuirea corpurilor de iluminat actuale, fluorescente și incandescente, cu unele bazate pe tehnologie LED, mult mai eficiente și cu o durată mai mare de viață. Nu în ultimul rând, este prevăzută implementarea unui sistem de management energetic. Ordinul de începere a lucrărilor a fost deja emis iar termenul de execuție este de 16 luni, ceea ce înseamnă că la începutul anului 2023, reabilitarea energetică a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu ar urma să fie recepționată.

Un alt proiect de importanță uriașă pentru instituția sanitară, finanțat tot în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, îl reprezintă reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe. Contractul pentru proiectare și execuție a lucrărilor a fost semnat în luna octombrie a anului trecut, în prezent, documentația tehnică fiind în faza de verificare.

De asemenea, va fi extinsă rampa de acces, la finalul lucrărilor, aceasta urmând să aibă circa 44 mp. Proiectul vizează, totodată, și achiziția de echipamente medicale pentru aceste saloane, respectiv ventilatoare mecanice, monitoare funcții vitale, tărgi radiotransparente sau injectomate, mare parte dintre acestea fiind deja livrate și recepționate.

Al treilea proiect implementat la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu vizează dotarea cu echipamente și aparatură medicală, necesară pentru gestionarea crizei COVID-19. Pandemia din 2020 a generat apariția unor surse de finanțare substanțiale în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, surse de care Consiliul Județean Gorj a profitat din plin.

Unul din proiectele finanțate în cadrul acestui program este ”Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 la nivelul județului Gorj”, prin care au fost achiziționate echipamente și aparatură medicală în valoare totală de peste 14,6 milioane de lei, pentru secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă și pentru Unitatea de Primiri Urgențe, atât pentru unitatea sanitară de pe strada Tudor Vladimirescu cât și pentru cea din strada Progresului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here