Armata israeliană și-a continuat, peste noapte, raidurile împotriva structurilor Hamas și Hezbollah. Loviturile asupra obiectivelor Hezbollah vin în urma tirurilor de duminică îndreptate spre Israel. În același timp, au continuat atacurile în Fâșia Gaza, unde armata israeliană pregătește o masivă ofensivă terestră, aeriană și navală. Semiluna Roșie palestiniană afirmă că unele dintre rachetele israeliene au căzut în apropierea celui mai mare spital din regiune. Acesta ar fi trebuit evacuat, însă conducerea a refuzat, din cauză că în sudul Fâșiei Gaza nu exista infrastructura medicală pregătită să preia bolnavii. Situația umanitară în enclava palestiniană continuă să se agraveze, conform Organizației Națiunilor Unite.
Totuși, după șase zile, Israelul a reluat alimentarea cu apă în sud. Încearcă, în acest fel, să grăbească evacuarea a peste un milion de civili, după ce trei ultimatumuri au expirat. Israelul le-a cerut oamenilor din Gaza să se mute în sud, ca să nu fie victime ale atacurilor sale împotriva structurilor Hamas. Această evacuare sau strămutare se desfășoară cu mare dificultate, mai ales după ce gruparea teroristă a blocat căile de acces. Armata israeliană spune că 500.000 de oameni s-au mutat din nord în sud și anunță că menține cele două rute de evacuare.
Mulțimi de oameni se adună la Rafah
O mulțime de oameni din Gaza s-au adunat la punctul de trecere al graniței de la Rafah, după apariția informațiilor conform cărora acesta ar urma să fie redeschis după un acord agreat între Israel, SUA și Egipt. Redeschiderea acestui punct de trecere ar permite inclusiv intrarea în Gaza a ajutoarelor umanitare și ar permite, de asemenea, ieșirea din teritoriu al cetățenilor străini. La acest moment, însă, Rafah, rămâne închisă, scrie BBC. Rafah, aflată la granița între peninsula egipteană Sinai și Gaza controlată de Hamas, este singurul punct de trecere de graniță care nu e controlat de Israel. Guvernul de la Cairo a cerut, luni, garanții de securitate pentru a permite deschiderea acestui punct de frontieră în timp ce Israelul a cerut inspectarea camioanelor care călătoresc în Gaza pentru a se asigura că nu aduc armament în regiune. Deși surse egiptene spuseseră anterior că un posibil acord fusese agreat, rămâne evident că situația este foarte complicată și că sunt multe probleme de rezolvat înainte ca părțile să ajungă la un consens.
Hamas spune că nu știe nimic legat de un posibil armistițiu
Conducerea Hamas susține că nu are nicio informație legată de posibilul armistițiu umanitar agreat de Egipt, Israel și SUA în sudul Fâșiei Gaza, conform Reuters, citat de BBC. Salama Marouf a declarat că nu a primit vreo confirmare din partea părții egiptene cu privire la intențiile de a redeschide trecătoarea Rafah dintre Gaza și Egipt. Informațiile anterioare cu privire la posibilul armistițiu fuseseră transmise de surse egiptene.
Joe Biden ar intenționa să viziteze Israelul în zilele următoare
Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, are în vedere o vizită în Israel în zilele următoare, a informat presa americană, duminică seara. SUA şi Israelul discută despre o vizită a lui Biden în această săptămână, au transmis Axios şi postul de televiziune CNN, citând oficiali din ambele ţări.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, l-a invitat pe Biden în Israel în timpul unei discuţii telefonice de sâmbătă, a transmis Axios, citând oficiali israelieni. O decizie finală nu a fost încă luată. „Nu avem nicio vizită nouă de anunţat”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate, Adrienne Watson, pentru CNN. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, urma să se deplaseze din nou în Israel, luni, a confirmat Departamentul de Stat pentru DPA. El a mai făcut o vizită în Israel joi. După ce a ajuns în Israel, Blinken s-a mai deplasat în Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Egipt. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a fost şi el, vineri, în Israel pentru discuţii.
Digi24.ro