Amendamentele USR PLUS la proiectul PLX75 au trecut

0
242

Vot USR PLUS, acordat miercuri în Camera Deputaților, pentru ca lucrătorii din cariere şi termocentrale să se poată pensiona în condiţii echitabile.

Camera Deputaţilor a adoptat ieri, în calitate de Cameră decizională, amendamentele propuse de USR PLUS în sprijinul a mii de persoane care lucrează de zeci de ani în unităţi de producţie a energiei electrice pe bază de cărbune şi care riscă să devină victime ale restructurărilor presupuse de tranziţia energetică. Proiectul a fost votat și de parlamentarii PSD, AUR și o parte a liberalilor.

„Ce presupune votul pozitiv de astăzi? Încă un pas pentru asigurarea unei tranziţii cu adevărat juste pentru Gorj şi Valea Jiului. Este un act de recunoaştere a condiţiilor grele de muncă adresat miilor de mineri şi energeticieni care ar fi devenit victime ale disponibilizării prevăzute în planurile de restructurare a Complexului Energetic Oltenia şi Complexului Energetic Hunedoara. Restructurările CEO şi CEH nu pot avea loc în detrimentul miilor de angajaţi. Vorbim de zone monoindustriale unde nu există alternative economice şi locuri de muncă pentru cei care lucrează în prezent în minerit. Proiectul de lege adoptat astăzi reprezintă o soluţie decentă pentru oameni care au muncit zeci de ani în condiţii precare, dăunătoare sănătăţii lor”, declară Cristina Prună, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi unul dintre susţinătorii amendamentelor USR PLUS.

În forma modificată la propunerea USR PLUS, proiectul prevede că se vor putea pensiona mai devreme persoanele direct implicate în activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui. Cu alte cuvinte, se consideră că au lucrat în condiţii speciale doar cei care muncesc în majoritatea timpului la temperaturi extreme, în spaţii puţin ventilate sau în medii cu puternice degajări de pulberi.

„Acest proiect de lege nu face decât dreptate pentru oamenii care lucrează în cariere şi termocentrale, pentru mii de oameni care sunt în instanţă şi se luptă pentru a le fi recunoscute condiţiile de muncă. S-a făcut dreptate după 25 de ani! Atenţie, condiţiile speciale de muncă nu înseamnă pensii speciale. Oamenii vor primi o pensie proporţională cu ceea ce au contribuit, însă vor avea posibilitatea să beneficieze de aceste lucruri cu câţiva ani mai devreme”, declară şi deputatul USR PLUS de Gorj Radu Miruţă.

Modificările propuse de USR PLUS, pentru care am reuşit să obţinem susţinerea tuturor partidelor, reprezintă doar un pas. Pentru a putea vorbi de tranziţie justă în regiunile miniere mai trebuie luate şi alte măsuri.

Este nevoie să mobilizăm toate resursele pentru a conecta Gorjul şi Valea Jiului de restul ţării şi apoi pentru a atrage investitori. Doar diversificarea economică poate salva aceste regiuni în contextul decarbonării sectorului energetic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here