Avertismentul șefului ONU: „Jumătate din umanitate se află în zona de pericol”

0
140

Incendiile și valurile de căldură care fac ravagii în Europa și în alte părți ale lumii arată că omenirea se confruntă cu „o sinucidere colectivă”, a avertizat secretarul general al ONU, în timp ce guvernele din întreaga lume se chinuie să protejeze oamenii de impactul căldurii extreme.

Antonio Guterres le-a spus miniștrilor din 40 de țări reuniți pentru a discuta despre criza climatică, luni, că „jumătate din umanitate se află în zona de pericol, din cauza inundațiilor, secetei, furtunilor extreme și incendiilor de vegetație. Nicio națiune nu este imună. Cu toate acestea, ne continuăm dependența de combustibili fosili.”

Guterres a adăugat: „Avem de ales. Acțiune colectivă sau sinucidere colectivă. Este în mâinile noastre.”

În Marea Britanie, a fost emisă o avertizare de căldură extremă, fiind așteptate luni cele mai calde temperaturi înregistrate vreodată în Regatul Unit, cu maxime de peste 40 de grade în unele locuri.

Incendiile de pădure au făcut ravagii în weekend în Europa și America de Nord. În America de Sud, situl arheologic Macchu Picchu a fost amenințat de incendiu. Căldura extremă a doborât recorduri în întreaga lume în ultimele luni, valurile de căldură au lovit India și Asia de Sud, secetele au devastat părți din Africa și temperaturile fără precedent la ambii poli i-au uimit pe oamenii de știință.

Miniștrii reuniți la Berlin pentru o conferință de două zile despre climă, cunoscută sub numele de Dialogul climatic de la Petersberg, vor discuta despre vremea extremă, precum și despre creșterea prețurilor la combustibilii fosili și la alimente și impactul crizei climatice. Întâlnirea, convocată anual în ultimii 13 ani de guvernul german, marchează una dintre ultimele oportunități de a ajunge la un acord între țările cheie înainte de summitul Cop27 privind clima, programat în Egipt, în luna noiembrie.

Digi24.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here