Guvernul a alocat peste 1 miliard de lei din Fondul de rezervă pentru proiecte locale. Sunt fonduri necesare pentru finalizarea investițiilor publice finanțate de stat sau din fonduri UE, precum și pentru cheltuieli urgente ale autorităților publice locale.
În Gorj, chiar dacă ministrul Cseke Attila susține că banii au fost acordați indiferent de culoarea politică a primarilor, banii din fondul de rezervă al statului au fost repatizați pe criterii politice, lăsând fără niciun leu unități administrativ-teritoriale conduse de pesediști. Printre unitățile care nu au primit nici măcar un ban se află și Primăria Municipiului Motru. Primarul Cosmin Morega afirmă că unitatea pe care o conduce a fost lăsată fără bani intenționat, pentru ca motrenii să rămână în prag de iarnă fără căldură și apă caldă.
Situația la UATAA Motru este catastrofală, iar primarul a făcut nenumărate demersuri la Guvern pentru a primi un ajutor financiar de urgență, necesar ca uzina de alimentare cu apă și agent termic să poată funcționa în continuare. Mai-marii din Guvern i-au întors spatele, iar refuzul cel mai categoric a venit exact de la Dan Vâlceanu, gorjeanul care s-a văzut ministru de finanțe și care acum tratează cu dispreț gorjenii care l-au votat. Primarul Cosmin Morega a găsit o soluție de compromis: va lăsa tot personalul primăriei neplătit până la sfârșitul anului, pentru a direcționa banii către funcționarea uzinei. Primarul Cosmin Morega solicitase 1,3 milioane de lei pentru a rezolva problemele financiare de la Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă.
Nici Consiliul Județean Gorj nu a primit banii necesari, sumele fiind infime, comparativ cu alte zone. O altă primărie la care nu va ajunge niciun leu este Primăria Stoina, condusă de un reprezentant al Mișcării Populare. La polul opus se află Primăria Municipiului Târgu Jiu, condusă de liberalul Marcel Romanescu. 50 de miliarde de lei au fost alocați primăriei liberale, dar edilul nu este mulțumit nici așa, pentru că solicitase mai mult decât dublu de la guvern.
La nivel national, 2.756 de administrații locale din România (aproape toate cele care au depus cereri în acest sens), au primit finanțare în valoare totală de 1.010.966.000 lei, incluzând cele 41 de județe ale țării. „Proiectele locale trebuie finalizate, ele trebuie să servească aceste comunități locale. Prin măsura adoptată astăzi, ne asigurăm că investițiile pentru care au fost cheltuiți bani publici nu vor rămâne neterminate”, a spus ministrul Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice, Cseke Attila.
2.514 comune din România au primit o finanțare în valoare totală de 614.873.000 lei, 194 orașe – 95.588.000 lei, iar 123.346.000 lei au fost alocați pentru 48 de municipii. Fondurile acoperă necesarul de finanțare a autorităților publice locale, în funcție de execuția bugetară a acestora și de necesități, detaliază. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
Pe de altă parte, din suma de peste 1 miliard de lei, 177.159.000 de lei au fost alocatți consiliilor județene și sunt destinați, în mare parte, pentru a acoperi costurile privind serviciile de asistență socială și protecție a copiilor. „Statul a transferat această sarcină, aceste costuri, administrațiilor publice județene. Acum asigurăm susținerea financiară legată de această responsabilitate a Consiliilor Județene. Decizia de astăzi asigură finanțarea necesară pentru copii”, a arătat ministrul Cseke Attila.