Guvernul a decis să repornească de urgenţă unele capacităţi de producţie ale Complexului Energetic Oltenia. Executivul are în vedere reducerea dependenţei de importurile din Rusia, prin creșterea producţiei de energie electrică pe bază de cărbune.
Complexul Energetic Oltenia ar putea să pună în funcțiune în perioada următoare încă o turbină care să producă 300 de MW, iar prin finalizarea investiției de la Centrala Iernut, până la finalul acestui an se vor produce alți 210 MW, spunea premierul Nicolae Ciucă, precizând că se fac eforturi pentru atingerea unui important obiectiv şi anume obținerea independenței energetice, mai ales că România dispune de resurse în acest sens.
În ultimele zile, s-au derulat mai multe discuții în cadrul coaliției, la nivelul Ministerului Energiei, dar și cu managerii companiilor din energie, inclusiv cu reprezentanții unei companii americane interesate să dezvolte capabilități modulare de energie nucleară.
„Există o perspectivă ca în doi ani de zile, împreună cu Institutul de la Pitești, această companie să poată să finalizeze un demonstrator care, ulterior, va putea, în funcție de rezultate, să treacă la o producție mai mare, astfel încât să putem să sporim și să ajungem la acel obiectiv pe care ni l-am propus, de independență energetică”, a spus premierul Nicolae Ciucă.
Și ministrul mediului, Tanczos Barna a declarat că, pentru a ajunge la independență energetică în cel mai scurt timp, e nevoie și de centralele pe cărbune: ,,Dincolo de distrugerile provocate de război, Europa se află și într-o criză energetică. Toate statele europene caută soluții pentru reducerea dependenței la importurile de gaze și țiței din Rusia. În acest context, România va trebui să facă pași concreți, raționali în direcția asigurării independenței energetice. Identificăm soluții ca toate capacitățile de producție să fie finalizate în regim de urgență. Anul acesta trebuie puse în funcțiune toate instalațiile care sunt aproape de finalizare.
Majoritatea acestora sunt soluții bazate pe surse de energie regenerabilă. Totuși, în regim de forță majoră și cu caracter temporar, va trebui să repornim și centralele termice pe bază de cărbune. Această soluție țintește dobândirea independenței într-un termen cât mai scurt, doar până când se vor pune în funcțiune și își vor dovedi sustenabilitatea sistemele din surse regenerabile”, a fost mesajul ministrului. Unul dintre deputații din Gorj, Claudiu Manta (PSD) spune că CEO poate susține o treime din sistemul energetic național: ,,Mineritul din România nu trebuie închis, trebuie susținut și dezvoltat! Sunt multe țări europene care își asigură un procent însemnat din energia electrică prin capacitățile de producție pe cărbune. CE Oltenia poate susține o treime din sistemul energetic național. Și acest lucru nu trebuie neglijat”, a spus acesta.
Ce solutii propune guvernul pentru a crește nivelul de independență energetică a României, încă din acest an:
- din luna mai, CEO Oltenia își va crește capacitatea de producție cu 300 MW,
- până la sfârșitul anului, darea în folosință a Centralei de la Iernut va furniza alți 210 MW.
- investițiile pentru obținerea energiei din sistemul hidro vor asigura alți 200 de MW, începând cu anul viitor.
Totodată, Guvernul susține că va intensifica planurile de investiții din Fondul de Modernizare, pentru dezvoltarea capacităților de producere a energiei, inclusiv din surse regenerabile:
- Astfel, încă de la începutul acestui an, CE Oltenia a depus proiecte în valoare de 1,4 miliarde euro, din care 895 milioane de euro din Fondul de Modernizare.
- Alte 400 de milioane de euro vor fi alocate proiectelor depuse de Transelectrica, la care se vor adăuga cele 1,1 miliarde euro pentru dezvoltarea rețelei de distribuție a energiei electrice.
- În această lună, vor fi lansate apeluri de proiecte în domeniul energei în valoare de 960 milioane euro, care vor genera o capacitate suplimentară de producere a energiei electrice de 260 MW.
- Din Fondul de Modernizare, în această toamnă vor fi puse la dispoziție alte 2,8 miliarde euro pentru dezvoltarea capacităților de producere a energiei.