Ce spune creatorul serului Pfizer-BioNTech despre vaccinarea obligatorie: ţine de o „responsabilitate individuală”

0
131

Creatorul vaccinului Pfizer-BioNTech Ugur Sahin consideră că vaccinarea este o ”responsabilitate individuală” şi pledează în favoarea unei vaccinări bazate pe transparenţă şi educaţie şi care să nu aibă la bază obligativitatea vaccinării. Persoanele care nu se vaccinează, ”foarte probabil se vor infecta” cu noul coronavirus – care devine tot mai contagios -, subliniază cofondatorul BioNTech Ugur Sahin, într-un interviu acordat publicației franceze Les Échos, citat de News.ro.

”Următoarea generaţie a virusului va avea o rată de infecţiozitate de aproximativ 6-8, ceea ce înseamnă că o persoană infectată va putea infecta până la opt persoane care nu vor fi imunizate”, avertizează el. În opinia sa, vaccinarea este deosebit de utilă, însă ea ţine de o ”responsabilitate individuală”.

”După părerea mea, în calitate de medic şi de cercetător, a transforma vaccinul anticovid într-un vaccin obligatoriu ar putea avea efectul invers” celui căutat, consideră acesta. El pledează în favoarea unei vaccinări care să aibă la bază transparenţa şi educaţia în vederea convingerii persoanelor de binefacerile acesteia.

Varianta indiană (Delta) întunecă tot mai mult orizontul european, însă firma BioNTech rămâne încrezătoare. Ugur Sahin şi Özlem Tureci anunţă că efectuează ”teste în laborator pentru a vedea dacă serumul unei persoane vaccinate este capabil să protejeze şi împotriva noilor variante”.

Vaccinul dezvoltat de BioNTech ”prezintă o eficienţă de aproximativ 89% împotriva bolii simpromatice a varinatei delta, la două săptămâni după o vaccinare completă”, subliniază Ugur Sahin, care citează rezultate ale unui studiu britanic. Protecţia asigurată de anticorpi ar putea însă să scadă în timp, însă ”scutul” asigurat de ”celulele T este mult mai stabil. El există pentru a dura mult timp, poate ani de zile”, apreciază cercetătorul.

Firma în domeniul biotehnologiei este în măsură să-şi adapteze vaccinul, pentru a-l face mai eficient împotriva unor variante noi, care urmează să apară, subliniază cei doi cercetători. Un prim lot de vaccin ”adaptat” variantei indiene (Delta) a fost deja conceput de BioNTech ”în câteva săptămâni”. Teste clinice urmează să înceapă ”în august”, anunţă Özlem Tureci.

Sursa: News.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here