Cod portocaliu de furtuni puternice, vijelii și grindină

0
153

Meteorologii au emis noi avertizări de caniculă, disconfort termic și furtuni puternice, care vor afecta întreaga țară până vineri.

Primul este valabil miercuri, până la ora 22 și afectează jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei. În aceste zone vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii puternice (rafale de peste 80…90 km/h) și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25…35 l/mp.

Din noaptea de miercuri spre joi, la ora 3, până joi seară la ora 22.00, codul portocaliu va afecta nordul Olteniei și al Munteniei, Carpații Meridionali și de Curbură. În aceste zone, vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Potrivit meteorologilor, ploile se vor extinde până vineri, ora 2.00, astfel că au emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Până vineri, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în după-amiaza și seara zilei de miercuri (27 iulie), îndeosebi în centrul, estul țării și la munte, apoi din a doua parte a nopții de miercuri spre joi (27/28 iulie) și în sud-vest și sud. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii (viteze la rafală de peste 55…70 km/h) și grindină. Pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. În extremitatea de sud a teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala cu precădere în după-amiaza zilei de joi (28 iulie) și în noaptea de joi spre vineri (28/29 iulie).

În toate aceste zile, se va menține valul de căldură și disconfort termic ridicat, meteorologii emițând un cod galben.

Vor fi afectate de caniculă vestul, nord-vestul și local în centrul și sudul țării. Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 32 și 37 de grade.

Sâmbătă (30 iulie) disconfortul termic va fi ridicat în sud, centru și est, unde vremea va fi local caniculară, însă din a doua parte a zilei instabilitatea atmosferică se va accentua mai întâi în vest și nord-vest, apoi treptat și în restul teritoriului, spun meteorologii.

Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here