Codul portocaliu de caniculă a fost prelungit. Temperaturile trec de 40 de grade C la umbră, inclusiv în București

0
150

Meteorologii au actualizat avertizările de caniculă. Codul portocaliu de căldură va fi prelungit, iar temperaturile vor trece de 40 de grade Celsius la umbră, inclusiv în Capitală.

Meteorologii au prelungit avertizările meteo de caniculă și disconfort termic accentuat și pentru zilele de duminică și luni. Astfel, duminică va fi în vigoare un cod portocaliu privind un val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat.

În Oltenia, Muntenia și sud-vestul Dobrogei valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Totodată, duminică și luni va fi în vigoare un cod galben de căldură și disconfort termic ridicat.

Meteorologii avertizează că duminică (24 iulie) și luni (25 iulie) valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade.

De marți (26 iulie) valul de căldură se va extinde din nou și va cuprinde cea mai mare parte a țării.

Val de căldură greu de suportat în București

De vineri la ora 10.00, meteorologii anunță că un val de căldură va afecta și Capitala, până luni la ora 21.00.

Disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cerul va fi variabil, cu înnorări în seara zilei de duminică (24 iulie) și în noaptea de duminică spre luni (24/25 iulie), când va crește probabilitatea de apariție a fenomenelor specifice instabilității atmosferice (intensificări de scurtă durată ale vântului, descărcări electrice, averse).

Valul de căldură va persista și pe parcursul săptămânii viitoare, potrivit ANM.

Codul portocaliu de caniculă va fi extins duminică şi în sudul ţării, a declarat vineri directorul Administrației Naționale de Meteorolologie, Elena Mateescu, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii.

Avertizările noi emise de meteorologi le completează pe cele deja în vigoare. Zece judeţe din vestul şi sudul ţării sunt, vineri şi sâmbătă, sub o avertizare Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat.

Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here