Complexul Energetic Oltenia mai are doar câteva luni de liniște

0
309

Complexul Energetic Oltenia mai are doar câteva luni de liniște. S-a obișnuit să trăiască periculos, dat fiind prețul certificatelor de CO2 și faptul că, de fiecare data, nu știe dacă va avea sau nu la dispoziție banii pentru plata taxei de poluare.

Pretul certificatelor de CO2 a crescut spectaculos în ultimii ani, ajungând în prezent la peste 50 de euro per certificat. Pentru CE Oltenia, ponderea pretului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășeste 60%. Potrivit CEO, valoarea certificatelor aferente energiei produse în anul 2020 a fost de 315 milioane euro.

În Planul de restructurare și decarbonare transmis Comisiei Europene au fost estimate valori între 26 și 35 de euro pentru un certificat. Ajutorul de stat, în sumă de 241 milioane euro, a acoperit estimarea inițială, iar diferența de 74 milioane de euro a fost suportată din fondurile proprii ale companiei. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior până la data de 30 aprilie a anului curent ar fi atras penalități de 100 euro/ certficat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora.

„Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate, iar prețurile certificatelor înregistrând o creștere spectaculoasă de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 47 euro în prezent. Astfel, Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2. În fiecare an, CE Oltenia s-a conformat prin achiziționarea, în termenul prevăzut de legislație, a întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse. Până în anul 2020, CE Oltenia nu a primit niciun sprijin financiar din partea statului.”, conform CEO.

Pe lângă plata certificatelor de CO2, Complexul Energetic Oltenia și-a propus să închidă jumătate din carierele miniere și să rămână cu numai 3 blocuri energetice. Și numărul de salariați va fi redus masiv, până la 4500 de persoane până în 2026. Prin urmare mai sunt câteva luni de liniște la Complexul Energetic Oltenia, înainte de pornirea programului de reducere a activității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here