Gorjul, pe locul trei la Festivalul-Concurs Național de Folclor din Abrud

0
330

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba anunță că o tânără din judeţul Mureş a câştigat Marele Premiu al Festivalului – Concurs Naţional de Folclor „Inimi fierbinţi în Ţara de Piatră” Abrud. Pe locul al doilea a urcat o concurenta din Sibiu iar pe al treilea o concurentă din Gorj.

O tânără interpretă din judeţul Mureş a câştigat Marele Premiu al Festivalului – Concurs Naţional de Folclor „Inimi fierbinţi în Ţara de Piatră”, concurs de interpretare a muzicii tradiţionale româneşti desfăşurat, duminică, la Abrud. În urma concursului, juriul festivalului a desemnat-o câştigătoare a marelui premiu pe Cristina Farcaş din judeţul Mureş, iar următoarele distincţii au fost obţinute de Delia Bertea din Suceava (Premiul I), Cosmin Dorca din Sibiu (Premiul II ) şi Andrada Betej din Gorj (Premiul III). Juriul festivalului a fost format din Ana Ilca Mureşan, interpret de muzică tradiţională românească, Ioana Maria Ardelean, interpret de muzică tradiţională românească, director al Festivalului „Strugurele de Aur” Jidvei, Roxana Maria Reche, muzicolog, solist vocal al Ansamblului Folcloric al Judeţului Alba, Florin Mariş Hinsu – prof. dr. la Facultatea de Muzică a Universităţii din Oradea, manager al Centrului de Cultură al Judeţului Bihor şi Alexandru Pal, discipol al Maestrului Gheorghe Zamfir, dirijor şi manager al Centrului de Cultură „Augustin Bena” din Alba.

„După o pauză de un an cauzată de pandemie, am reluat Festivalul – Concurs Naţional de Folclor „Inimi fierbinţi în Ţara de Piatră”. Şi, spre bucuria noastră, am avut un număr record de participanţi din 18 judeţe, fiind cel mai mare număr de concurenţi din ultimii 15 ani. Este primul eveniment de amploare pe care l-am organizat, după relaxarea măsurilor impuse în pandemie, şi va fi urmat şi de alte evenimente, care sperăm să fie pe placul iubitorilor de cultură şi tradiţii româneşti. Fiecare acţiune organizată de instituţia noastră se va desfăşura cu respectarea tuturor măsurilor în vigoare privind prevenirea şi combaterea răspândirii virusului Sars-Cov-2, încurajând atât conduita preventivă, cât şi vaccinarea ca măsuri pentru a reveni la normalitate”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Zeci de tineri interpreţi din întreaga ţară au participat, duminică, 27 iunie 2021, la Abrud, la Festivalul – Concurs Naţional de Folclor „Inimi fierbinţi în Ţara de Piatră”, concurs de interpretare vocală a muzicii tradiţionale româneşti. La ediţia din acest an s-au înscris concurenţi din 18 judeţe respectiv Brăila, Olt, Gorj, Bucureşti, Vâlcea, Mureş, Teleorman, Argeş, Călăraşi, Suceava, Sibiu, Alba, Dâmboviţa, Cluj, Sălaj, Caraş-Severin, Bihor şi Constanţa. Datorită numărului mare de judeţe din care provin concurenţii, ediţia din 2021 reprezintă un record pentru ultimii 15 ani.

Evenimentul s-a organizat cu respectarea tuturor măsurilor în vigoare privind prevenirea şi combaterea răspândirii virusului Sars-Cov-2. Astfel, festivalul a avut loc în Parcul Central din Abrud, iar accesul în spaţiile destinate publicului a fost permis doar persoanelor vaccinate cu un vaccin împotriva virusului Sars-Cov, respectiv persoanelor care au prezentat rezultatul negativ al unui test RT – PCR sau al unui test rapid antigen.

Festivalul a cuprins, pe lângă concursul de interpretare, şi recitaluri ale unor îndrăgiţi interpreţi de folclor precum Ionuţ Fulea, Anca Ilca Mureşan şi Ioana Maria Ardelean.

Orchestra Ansamblului Folcloric al Judeţului Alba, dirijată de Alexandru Pal, a asigurat acompaniamentul muzical al evenimentului, iar soliştii ansamblului, Roxana Reche, Dorina Nariţa, Nicolae Plută, Maria Filimon şi Nicolae Tuhuţ, au adus în faţa publicului frumuseţea cântului şi portului din zonele etnofolclorice ale judeţului Alba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here