Guvernul alocă bani pentru CE Oltenia, cerând sporirea producției

0
187

Premierul Nicolae Ciucă a făcut o serie de declarații privind măsurile pe care Guvernul intenționează să le adopte în perioada imediat următoare. Una dintre acestea vizează direct colosul energetic de la Târgu Jiu, Complexul Energetic Oltenia. Prim-ministrul Ciucă a anunțat că Executivul pe care îl conduce va aproba bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul acesta pentru Complexul Energetic Oltenia SA, menţionând că există angajamentul privind sporirea producţiei de energie.

„Astăzi, pe agenda de lucru a Guvernului, avem un punct foarte important şi anume acela al aprobării bugetului de venituri şi cheltuieli la Complexul Energetic Oltenia SA. Este foarte important de finalizat şi de concretizat acest buget, pentru că am avut discuţii cu conducerea Complexului Energetic şi am stabilit ca, în cel mai scurt timp – şi există acest angajament – să sporească producţia de energie şi, în felul acesta, îndeplinim două obiective în termen scurt să putem să beneficiem de exploatarea şi punerea în folosinţă a capacităţilor Complexului Energetic, iar pe de altă parte, să continuăm procesul de modernizare şi să îndeplinim cerinţele de decarbonizare în acest proces de obţinere a energiei electrice. Practic, prin alocarea a 1,2 miliarde de euro din Fondul de modernizare uşor, uşor, Complexul Energetic va face tranziţia de la cărbune la gaz şi va spori capacitatea de producţie de la 1.200 la 1.900 de MW. Este un demers cât se poate de important astfel încât să continuăm procesul prin care să realizăm obiectivul de asigurare a independenţei energetice a ţării noastre”, a spus Ciucă, în debutul şedinţei de Guvern.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern, veniturile totale pentru Complexul Energetic Oltenia sunt în suma de 8.619.341.000 lei, iar cheltuielile totale sunt în sumă de 8.403.471.000 lei. De asemenea, societatea estimează un rezultat brut în suma de 215.870.000 lei. Complexul înregistrează plăţi restante la finele anului 2022 şi îşi programează reducerea acestora cu 103.000 lei.

Complexul Energetic Oltenia este principalul producător de energie din România pe bază de lignit din producția locală, cota sa de piață fiind de circa 24%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here