În comuna Crasna… PROMISIUNI ELECTORALE ONORATE

0
2647

Despre comuna Crasna s-a scris și probabil se va mai scrie pentru că primarul acestei localități, profesorul Aurel Vamvu, este printre puținii primari din județul Gorj care și-a onorat promisiunile față de cetățenii comunei, față de propriul electorat. Pe Aurel Vamvu l-am găsit la primărie și l-am rugat, printre multitudinea de probleme pe care trebuia să le rezolve, să ne răspundă la câteva întrebări legate de administrarea urbei.

Reporter: Suntem la sfârșit de an calendaristic și la un an și jumătate de la preluarea noului mandat de primar (al patrulea). Ne puteți spune care au fost principalele priorități din agenda d-voastra?

Primar Aurel Vamvu: În primul râd, în atenția mea au stat trei mari priorități, respectiv rezolvarea problemelor curente ce apar în activitatea de zi cu zi, întreținerea tuturor obiectivelor pe care le-am realizat în anii anteriori, dar și preocuparea pentru dezvoltarea infrastructurii locale – noi obiective.

Reporter: Dacă tot ați amintit de infrastructură locală, ne puteți detalia câteva preocupări?

Primar Aurel Vamvu: Așa cum aminteam și anterior, a trebuit să întreținem periodic drumurile de tarla, comunale, stradale și vicinale care nu au fost încă modernizate. De asemenea am întreținut permanent, în parametri de funcționare, toate alimentările de apă din localitate. Am refăcut în regim de urgență podețul din puctul “Răstoci” peste Râul Ghia. În toată aceasta perioadă, am întreprins permanent acțiuni de curățenie și igienizare ale cursurilor de apă și ale fostelor gropi de gunoi. De asemenea, o preocupare permanentă, am avut și în ceea ce privește iluminatul public. Aici, aș veni și cu o completare, arătând că a fost extinsă rețeaua cu încă 800 m, fiind montate încă 12 lămpi. Bineînțeles că nu am stat cu mâinile în sân și ne-am preocupat permanent și de extinderi, precum asfaltarea drumului stradal din satul Radoși, ce face legătura între Dc7A si drumul forestier Cărpinș 1, fiind totodată realizate rigolele, inclusiv podețele de acces la proprietățile cetățenilor, pe acest teren. Concomitent cu aceste acțiuni, ne-am preocupat și de finalizarea Programului European de modernizare a drumurilor comunale, stradale și vicinale, pe masura SM 7.2. , dar și continuarea lucrărilor de modernizare a drumurilor forestiere din comună (sat Crasna Deal, sat Radoși), prin Programul EuropeanSM 4.3.

Reporter: Sunt convins că în domeniul infrastructurii sunt foarte multe de spus, însă am dori să informăm cetățenii și de actiunile întreprinse în domeniul învățământului, culturii, culte, sănătate, dar și sport.

Primar Aurel Vamvu: În acest domeniu vast, avem foarte multe activități în desfășurare, printre care aș aminti începerea lucrărilor de modernizare a școlilor din comuna Crasna (satele: Radoși, Cărpiniș și Drăgoiești), prin PNDL2, totodată efectuându-se lucrări de întreținere și igienizare a școlilor Aniniș Vale, Crasna Deal și Dumbrăveni. Am finalizat licitația pentru obiectivul “Construire Complex Sportiv in satul Crasna, comuna Crasna, județul Gorj”. Am depus la CNI scrisoare de intenție pentru construirea unei săli de sport cu 180 locuri în tribuna, în satul Radoși, fiind emis Certificatul de Urbanism cu toate avizele solicitate.

Având în vedere situația epidemiologică prin care trecem, am asigurat transport elevilor din localitate în condițiile cerute de lege, pentru prevenirea răspândirii Covid19. În același timp, am dotat sălile de clasă de la Școala Cărpiniș cu un număr de 51 panouri de plexiglass. Am achiziționat un număr de 15 tablete pentru elevii cu probleme deosebite, în vederea desfășurării cursurilor on-line. O atenție deosebită am acordat-o școlilor în vederea punerii la dispoziție a substanțelor de dezinfectare și protecție. În fiecare an, am asigurat și vom asigura și în continuare cadouri pentru toți elevii din localitate, pentru cadrele didactice, dar și pentru angajații primăriei. Ne-am preocupat pentru asigurarea sumelor necesare în vederea încălzirii școlilor, dar și a celorlalte instituții subordonate primăriei. Bineînțeles că și aici sunt foarte multe de spus, dar probabil spațiul tipografic este limitat. Despre cultură, cu regret trebuie sa amintesc că, datorită pandemiei, a fost supusă condițiilor impuse de lege.

Reporter: Și la acest domeniu ar fi foarte multe de spus, dar ne limităm doar la aceste priorități. Domnule Primar, având în vedere că noul an 2022 bate la ușă, am dori să ne enumerați și câteva perspective ce le aveți în vedere.

Primar Aurel Vamvu: În primul rând, mi-am propus să finalizez toate lucrările de modernizare în infrastructură, prin Proiectul PNDR SM 4.3., precum și finalizarea Proiectului European “Centru de zi pentru persoanele vârstnice”, SM 19.2. GAL. O dorință a mea sau o promisiune (ca să-i zic așa) este începerea lucrărilor de modernizare ai ultimilor 14 km de drumuri comunale, stradale si vicinale prin CNI. În premieră, va spun d-voastră, dar și cetățenilor, că mi-am propus să accesez un program guvernamental prin MDRIP sau CNI pentru achizitionarea de fose septice ecologice pentru gospodariile din localitate. Am in vedere și extinderea rețelelor de iluminat precum și achiziționarea de echipamente, pentru stația de tratare a apei din satul Aniniș. Urmăresc să construiesc trei punți pietonale in satele: Aniniș Vale – punctual “La Buica”, la Cărpiniș – punctual “La Duica/Zgripcea” si la Dumbraveni punctual “La scoală”. Beneînțeles că sunt foarte multe de spus și la perspective, de la dezvoltarea asistenței și protecției sociale la asistență medicală comunitară. Și  în domeniul învățământ, cultură, sănătate, sport sunt foarte multe perspective, plecând de la lucrările de modernizare a școlilor Cărpiniș, Radoși, Crasna Deal și Drăgoiesti și nu în ultimul rând la finalizarea lucrărilor de modernizare a căminelor culturale din satele Buzești, Dumbrăveni si Aniniș Vale, finanțate prin Programul European SM 7.6.

Reporter: Da, într-adevăr, sunt foarte multe de spus, atât la realizări, cât și la perspective și poate cu alta ocazie ne detaliați mult mai multe acțiuni. În încheiere, aș dori să transmiteți câteva gânduri, acum la sfârsit de an, locuitorilor comunei d-voastră.

Primar Aurel Vamvu: Aș dori, ca noul an care vine – 2022 – să aducă multă bucurie în inimile locuitorilor comunei noastre. Le transmit să aibă parte de sănătate, fericire, precum și tradiționalul “La muți ani!”.

Ovidiu Argintaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here