Incendiile de vegetaţie, de necontrolat, la venirea primăverii

0
201

Sute de hectare de vegetaţie uscată au ars în judeţul Gorj, doar în ultimele zile.  Pompierii s-au luptat cu 20 de astfel de incendii în ultimele 24 de ore, iar fenomenul ia amploare. În această după-amiază, un nou focar a fost raportat în pădurea din satul Celei, localitatea Tismana. Primarul Narcis-Petre Remetea a postat imagini pe rețele de socializare, cerând ajutorul voluntarilor pentru a ajuta pompierii la stingerea flăcărilor amplificate de vânt.

https://www.facebook.com/narcispetre.remetea/videos/1512390349155265

Zilnic, au loc astfel de incendii declanșate ca urmare a arderii miriștilor, iar pompierii gorjeni abia fac față solicitărilor. ISU Gorj a demarat o acțiune în parteneriat cu primăriile din județul Gorj, pentru a sta de vorbă cu oamenii și a-i determina să renunțe la obiceiul de a da foc vegetației uscate pentru a curăța terenurile, primăvara.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că vor fi majorate amenzile pentru persoanele care dau foc miriştilor, acestea urmând să ajungă între 7.500 şi 15.000 pentru persoanele fizice şi între 50.000 şi 100.000 lei pentru persoanele juridice. „Arderile necontrolate nu doar poluează aerul, dar afectează sănătatea umană şi au un efect negativ şi asupra solului”, afirmă el.

„Trebuie să stopăm fenomenul arderilor ilegale de vegetaţie şi mirişti. În ciuda interdicţiei şi a controalelor regulate ale Gărzii de Mediu, în anumite regiuni acest fenomen continuă să fie o practică zilnică”, a afirmat Tanczos Barna, într-o postare pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here