La Motru…UN OM ÎNTRE OAMENI!

0
450

La Motru

UN OM ÎNTRE OAMENI

            Se spunea despre orașul Motru că este orașul ”fără copilărie și fără adolescență, fiind creația unor oameni liberi și harnici”. Revin, cu drag, în orașul ”florilor”, locul în care mi-am petrecut o parte a copilăriei și adolescenței mele.

Aici, cândva, în perioada în care îndrumam tinerii în cadrul Șantierului Național al Tineretului Motru (SNT) am cunoscut un tânăr harnic și destoinic, care datorită calităților deosebite, a fost promovat până la funcție de șef de autobază auto, un fel de comandant adjunct al SNT Motru. Îl chema Constantin Morega. El zicea în modestia-i caracteristică să-i zicem ”Tică”- Simplu , Tică Morega.
Acum, municipiul Motru, are o copilărie și o adolescență ce se confundă cu cea a tânărului primar al acestei urbe, Cosmin Morega. Când am luat legătura cu acesta, am aflat că este fiul tânărului inimos pe care cândva l-am cunoscut, Tică Morega.

Am fost foarte bucuros și de la primul schimb de replici mi-am dat seama că ”așchia nu sare departe de trunchi” – la fel de plin, de avânt tineresc și cu dragoste de a face ceva pentru semenii săi.
Cu greu am reușit să lămuresc pe primarul Cosmin Morega să-mi permită să aștern câteva gânduri pe hârtie.

Rep: Domnule Primar, nu doresc să vă întreb prea multe despre ducerea la îndeplinire a programului electoral, asumat în campania electorală pentru că sunt convins că veți duce la îndeplinire având în vedere că în orice Unitate Administrativ Teritorială (UAT), fie că e comună, oraș sau municipiu, există o problemă stringentă, majoră, pe care conducătorii UAT-ului își îndreaptă permanent atenția. Cred că și la nivelul municipiului Motru există o asemenea problemă. Dacă există, asemenea problemă arzătoare sau de maximă stringență, vă rog să ne-o spuneți și să ne-o detaliați.

Primarul: Păi… ce să vă zic… cred că ați pus punctul pe ”i”, așa cum spune românul nostru. Probabil că vă asteptați să vă vorbesc despre războaie politice între stânga și dreapta, sau despre alte ”chițibușuri”. Nu, domnule reporter, pentru mine problema cea mai arzătoare și cea mai stringentă este U.A.T.A.A. sau așa cum o știu toți motrenii, Uzina de Agent Termic.

Rep: Ce probleme aveți acolo și de ce sunt așa de stringente și arzătoare?

Primarul: Problema stringentă este că U.A.T.A.A. Motru are nevoie urgentă de o sută miliarde lei pentru achiziționarea de certificate de carbon. Acum, când vorbesc cu dumneavoastră, nu s-a achiziționat nici un certificat. Cea mai mare problemă este achiziționarea certificatelor de CO2, respectiv 4700 bucăți la o cotă de 43 euro bucata, costă aproximativ 200 miliarde lei.
Strigent este că aceste certificate trebuie achiziționate până la data de 30 aprilie anul curent, în caz contrar, U.A.T.A.A. va plăti amendă de 100 euro per certificat + valoarea în sine a certificatului respectiv 43 euro. Pe 21.04.2021, U.A.T.A.A. trebuie să iasă din perioada de insolvență, a avut termen 3 ani la care s-au mai prelungit cu un an.
Probleme arzătoare? – U.A.T.A.A alimentează cu agent termic și apă caldă 4700 de apartamente, 2 licee, 2 școli gimnaziale, grădinițe și creșe, agenți economici. De altfel, agentul termic și apă caldă pentru toate instituțiile statului (Finanțe, Bănci, Judecătorie, Poliție, Parchet etc.)
                                   – La U.A.T.A.A lucrează 155 de angajați. Închiderea acestei uzine ar fi cea mai mare problemă socială și când spun socială, spun rămânerea orașului fără apă caldă, acum în plină pandemie. Iată de ce, pentru mine, ca primar al acestui municipiu, dar și pentru echipa mea, această problemă este stringentă și arzătoare. Ca să nu mai vorbesc că U.A.T.A.A. are și probleme de mediu pentru că instalațiile sunt învechite, această uzină funcționând pe cărbune și păcură.

Reporter: A fost făcut un studiu ca o alternativă la aceste instalații? Și dacă da, cu ce costuri sau ce modernizări preconizați?

Primar: Da, s-a făcut un studiu și costurile s-ar ridica undeva la 30-40 milioane de euro. Dar, încă o dată, revin și arăt, chiar dacă mă repet, că pe 21.04 anul curent, când U.A.T.A.A iese din insolvență, trebuie rezolvată problema achiziționării certificatelor de CO2, pentru a fi predate până la sfârșitul lunii, evitând astfel acea amendă foarte costisitoare de care vorbeam mai devreme și care, practic, ne duce sigur spre închidere.

Reporter: Cum vedeți această rezolvare?

Primar: Pentru a rezolva cât mai urgent problema, la inițiativa mea, Consiliu Local Motru a înaintat către Consiliul Județean Gorj, Prefectura Gorj și prin această instituție către Guvernul României și Ministerul Dezvoltării, o hotărâre de consiliu local pentru solicitare de ajutor – de 80 miliarde lei, necesari pentru acoperirea unor pierderi pe care U.A.T.A.A le înregistrează. În anul 2020, Primăria Municipiului Motru a solicitat un sprijin prin Consiliul Județean la Guvernul României, de 100 miliarde lei pentru pierderi și altele.

Guvernul a alocat decât 50 miliarde lei, de jumătate din suma solicitată. Este pentru prima dată când se alocă doar jumătate din sumă! Oare, de ce?

Acești bani au fost folosiți pentru plata carburantului în avans, respectiv cărbune și păcurină, dar și pentru plata unor datorii către stat. Domnule reporter, Primăria Municipiului Motru încă așteaptă ca actualul guvern și ministerele de resort să aloce suma de 200 miliarde lei pentru a achita certificatele de carbon al căror preț crește pe zi ce trece. Consider că singura soluție pentru rezolvarea acestei probleme, care riscă să devină o mare problemă socială, sunt banii de la Guvernul României. Bineînțeles că noi n-am uitat nici de debitele populației, care sunt ”debite istorice” și însumează peste 200 miliarde lei.

Reporter: Vorbeam mai devreme de modernizări la U.A.T. , ce ați întreprins?

Primar: Desigur că Primăria nu a stat cu mâinile în sân. În acest moment, derulăm un program de modernizare a instalațiilor cu o valoare de 30,2 miliarde lei. Acest program vizează 4 direcții prioritare, respectiv reparația cazanului, benzi transportoare, căi de acces și reparație utilaje. Acest proiect se va extinde pe un termen de execuție de 2 ani. Cererea de finanțare a fost semnată de actuala administrație încă de la șfârșitul lunii Decembrie 2020.

Reporter: Vedeți, în viitor, o schimbare de soluție privind producerea de agent termic pentru U.A.T.A.A.

 

Primar: Nu aș dori să fiu sceptic, dar, cred că în viitor va trebui să trecem de la combustibilii tradiționali, păcură și cărbune, la alte surse, precum gaze sau panouri fotovoltaice. Oricum sumele sunt imense, iar U.A.T.A.A. nu poate demara la ora actuală un asemenea proiect din lipsă de resurse financiare. Oricum, o schimbare de soluție față de propunerea noastră de modernizare a cazanului (pe care o avem în vedere) nu poate fi asumată decât de Guvernul României.

 

Reporter: Înainte de a incheia, vă rog să îmi răspundeți și la o întrebare mai delicată – Cine credeți că se face vinovat de situația de la U.A.T.A.A. Motru?

 

Primar: Cred că această uzină ”strategică” a fost lăsată de izbeliște. Nu aș vrea să cred că intenționat, dar cert este că a mers din rău în mai rău.

Reporter: Un cuvânt de incheiere…?

 

Primar: Aș dorii să transmit tuturor factorilor de răspundere, începând cu Domnul Prim-Ministru Câțu, care a fost de câteva ori la Motru, urmând cu domnii senatori de Gorj, dar și deputații, domnul prefect, președinte de consiliu județean, rugămintea să fim ajutați urgent, pentru a nu risca să transformăm municipiul Motru într-o ”bombă” socială. Vă rog, în numele cetățenilor din Motru, să ne ajutați!

Subscriem și noi, redacția ziarului și suntem alături de administrația de la Motru la acest strigăt de ajutor. Considerăm că într-adevăr, până acum, niciun deputat sau senator nu s-a implicat în rezolvarea acestei probleme stringente…
Considerăm că acum ”cartoful fierbinte, U.A.T.A.A Motru” se află în curtea Guvernului României și, de ce nu, în cea a Parlamentului României. Credem că după acest semnal de alarmă tras de primarul municipiului Motru, Cosmin Morega, există pârghiile necesare pentru rezolvarea acestei probleme. Credem că sunt bani la Fondul de Rezervă al Guvernului, este nevoie doar de voință. Oricum, tragem concluzia că tânărul primar al Municipiului Motru este alături de cetățenii din urbe, fiind un om între oameni.
Succes și … mereu aproape

Ovidiu Vili Argintaru

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here