«Pe Născătoarea de Dumnezeu şi Maica Luminii întru cântări cinstindu-O, să O slăvim»! (Slujba Utreniei)
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului are multiple semnificaţii teologice şi spirituale pentru credincioşi, mai ales că însăşi icoana Adormirii Maicii Domnului adună toți creștinii la biserică în fiecare zi de 15 august, o zi de mare importanţă care încheie postul de două săptămâni, considerat la fel de însemnat ca şi postul Sfintelor Paşti, în credinţa populară spunându.se că acest post este rupt din Postul Mare.
Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare creștină care împletește obiceiurile religioase și tradițiile populare, o sărbătoare de tristeţe, căci se cinsteşte moartea şi înălţarea Fecioarei Maria. Moartea pământească a Maicii Domnului și înălțarea ei la cer înseamnă dăinuirea ei prin iubirea infinită a Fiului ei, iar inima ei de mamă se uneşte cu inima Fiului Lui Dumnezeu Tatăl! Adormirea Maicii Domnului și ridicarea cu trupul său la cer constituie ultima taină din lucrarea mântuirii oamenilor. După Învierea lui Hristos, Înălțarea Sa la ceruri și Pogorârea Duhului Sfânt, Adormirea Maicii Domnului încheie lucrarea mântuirii săvârșită de către Mântuitorul Iisus Hristos.
În cultul creştin, Maica Domnului se bucură de cea mai mare cinstire după persoanele Sfintei Treimi, fiindcă ea L-a născut pe Fiul lui Dumnezeu ca om, iar când a murit a fost ridicată cu trupul său la cer. Credinţa Bisericii că Fecioara Maria nu a rămas cu trupul în mormânt se bazează pe o tradiţie păstrată din primele veacuri creştine, deoarece, Sf. Apostol Toma nu a fost la înmormântarea Mariei la Ierusalim şi a venit după trei zile, dar, vrând s-o mai vadă odată pe Maica Domnului a deschis mormântul şi astfel a constatat că trupul dispăruse. De aici, credinţa că Maica Domnului a fost ridicată cu trupul său la cer!
„Nu lăsa Măicuţă să pierim pe cale, căci noi suntem fiii lacrimilor tale” reprezintă refrenul carte este cântat de sute de mii de oameni în curţile mănăstirilor şi ale bisericilor de parohie pentru Maica Luminii! De altfel, Maria este cel mai respectat şi admirat om, din câţi s-au născut, iar, aceasta o dovedeşte şi faptul că numele ei este cel mai purtat în toată lumea. Numai la noi în ţară, peste 2 milioane de români se cheamă Maria, Marius sau cu alte derivate din numele ei, iar, popularitatea Sfintei Maria este invers proporţională cu vizibilitatea ei. A avut o viaţă discretă, fiindcă nu ştim decât puţin despre ea. Şi-a petrecut copilăria în templul din Ierusalim, a primit Bunavestire, a născut pe Fiul lui Dumnezeu ca om şi când a murit a fost luată cu tot cu trup la cer, cu toate că istoria a consemnat mai multe amănunte despre alte personaje din jurul lui Iisus. Discreţia Maicii Domnului vorbeşte despre smerenie, ascultare, iubire – calităţi care se trăiesc cu adevărat în linişte!
Adormirea Maicii Domnului este hramul celor mai multe mănăstiri din România şi potrivit unor tradiţii populare, de la Adormirea Maicii Domnului iarba nu mai creşte, iar frunzele încep să se îngălbenească. De pe 15 august în sate se deschide aşa-numitul sezon al nunţilor, care va dura până la începerea postului Crăciunului. Tot de Sfânta Marie Mare se organizează târguri şi iarmaroace de toamnă. Pe lângă semnificaţia religioasă a sărbătorii, se transmit în popor o serie de obiceiuri şi superstiţii, astfel că există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică în această zi, dis-de-dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, precum şi miere, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. În acelaşi timp, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane, iar, în felul acesta, se crede că familiile lor vor fi protejate de boli şi de necazuri. La rândul lor, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi. Fetele care doresc să se mărite, trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului, pentru ca Fecioara să le ajute să-şi întâlnească alesul inimii! Iată, înflorirea trandafirilor, chiar de Sfânta Marie, semnifică sosirea unei toamne blânde şi îndelungate! Se spune că, în această zi, rugăciunile către Sfânta Marie sunt cele mai ascultate din tot anul, aşa că cei care au probleme grave, nu vor ezita să spună o rugăciune cum este aceasta: «În unire cu întreaga Biserică o amintim şi o cinstim înainte de toate pe Preasfânta Fecioara Maria, Născătoarea Domnului şi Dumnezeului nostru Iisus Hristos, căci, Fecioara Născătoare de Dumnezeu a fost ridicată la ceruri, icoană şi început al Bisericii în continuă desăvârşire, semn de speranţă sigură şi de mângâiere pentru poporul peregrin pe pământ. Pe bună dreptate, Dumnezeu a ferit-o de stricăciunea mormântului pe aceea care l-a zămislit şi l-a născut în chip negrăit pe Fiul său, pe Cel care dă viaţă tuturor! Noi cinstim, Maică a lui Dumnezeu glorioasa ta înălţare la cer! De pe tronul tău de Mamă a Lui Dumnezeu, caută spre noi cei de pe pământ şi dezlipeşte inimile noastre de cele pământeşti, ca să trăim ca adevăraţi fii ai lui Dumnezeu. Bucură-te, Mireasă preacurată a Duhului Sfânt, care ai fost înzestrată de El cu iubirea cea mai desăvârşită. Te rugăm, atrage-ne pe urmele tale, întăreşte hotărârile noastre bune, învaţă-ne să fim totdeauna plăcuţi lui Dumnezeu, ca să putem să ne bucurăm şi noi de slava cea veşnică împreună cu tine! Întru naştere, fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, Născătoare de Dumnezeu; mutatu-te-ai la viaţă, fiind Maica Vieţii şi a Luminii, şi prin rugăciunile tale mântuieşti din moarte sufletele noastre, Sfântă Marie, Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoşii, acum şi-n ceasul cel din urmă al vieţii noastre pământeşti, Amin»!
Profesor dr. Vasile GOGONEA