Mesaj RO-Alert, după furtună! Acoperișuri luate de vânt, mașini avariate la Târgu Jiu și la Novaci

0
89

A fost prăpăd, seara trecută, la TârguJiu și în mai multe localități gorjene. După zile întregi de caniculă, natura s-a dezlănțuit. Cerul s-a întunecat brusc, iar rafalele de vânt de peste 90 km/h au ridicat în aer un nor uriaș de praf.

Meteorologii au emis o avertizare now casting Cod Roșu de vreme severă, care a fost valabilă timp de o oră, între 18.30 – 19.30. La Târgu Jiu, furtuna a atins apogeul înainte de alerta transmisă de autorități, imediat după ora 18.00. Vântul a suflat cu o intensitate extrem de periculoasă și a smuls acoperișuri de bloc, a desprins tencuiala de pe ziduri și a scos de-a dreptul copacii din pământ. Clădiri afectate au fost semnalate în zona Hotel Gorj, în apropierea Penitenciarului, în vecinătatea Parcului Tudor Vladimirescu, pe strada Minerilor, în cartierul Narcise și în multe alte puncte în care vijelia a lăsat ravagii în urmă.

           

Incidente grave, soldate cu pagube materiale s-au înregistrat în mai multe zone ale municipiului.Cele mai multe pagube au avut loc la un bloc de lângă Penitenciarul Târgu Jiu, dar au fost evenimente similare și în zona centrală, pe Narcise la un bloc ANL, pe Bulevardul Ecaterina Teodoroiu.

Au picaț resturi de acoperiș, țiglă și alte materiale și în alte zone ale orașului. Cetățenii s-au plâns că autoritățile au percutat cu întârziere, dar și că mesajul RO-Alert a fost primit târziu.

La Stănești, forța vântului a smuls pur și simplu copacii din rădăcini, iar în cimitirul din localitate, o dată cu arborii smulși, au ieșit din pământ și cruci de pe morminte.

Furtuna a afectat și zona Novaci, pe Transalpina. Aici, la altitudinea de 1600 de metri, vântul puternic a răsturnat rulote și chiar și remorca unui cap tractor de TIR. Tarabele, corturile și vitrinele frigorifice ale comercianților de pe Transalpina au fost ridicate în aer de vântul care a suflat în rafale și trântite la pământ.

 

Codul roșu emis de meteorologi a durat până la ora 19:30, în zona de munte a judeţelor Vâlcea şi Gorj precum şi în localităţile Târgu Jiu, Bumbeşti-Jiu, Novaci, Runcu, Crasna, Baia de Fier, Bengeşti-Ciocadia, Prigoria, Polovragi, Stăneşti, Bumbeşti-Piţic, Bălăneşti, Muşeteşti, Turcineşti, Schela, Alimpeşti, Săcelu şi Leleşti. Au fost anunțate vijelii puternice cu rafale de peste 90 km/h, grindină de dimensiuni medii şi mari, frecvente descărcări electrice și averse torenţiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here