Minerii și energeticienii reîncep protestele

0
159

Minerii și energeticienii vor să protesteze din nou. O solicitare în acest sens a fost depusă la Orimăria Târgu Jiu. Protestatarii au primit aviz să-și strige nemulțumirea în stradă, timp de o lună, în fiecare zi de joi, începând cu ora 16.00. Protestul va avea loc în Piața Prefecturii. Inițiatorii acestui demers sunt liderii Sindicatului Energia care solicită aplicarea legii 197 din 2021 pentru pensionarea angajaților CE Oltenia la vârsta de 52 de ani. În prezent, toate dosarele depuse la Casa de Pensii Gorj, pe această lege, au fost respinse.

Între timp, au fost aduse modificări importante Ordonanței de Urgență a Guvernului care prevedea închiderea mineritului pe cărbune. Social-democrații gorjeni susțin că au prelungit soarta CE Oltenia cu încă 10 ani. Parlamentarul PSD Mihai Weber susține că prin modificările aduse ordonanței de urgență ce viza închiderea mineritului, data limită a fost schimbată.

În prezent, cărbunele reprezintă o sursă importantă de producere a energiei electrice în România, acoperind în medie între 17,35%, în anul 2020 și 19,66%, la nivelul datei de 31 martie 2022, din producţia totală de energie electrică la nivel naţional, potrivit datelor privind „Starea sistemului energetic naţional în timp real”, postate pe site-ul Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A. – CNTEE Transelectrica S.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here