Miniștrii de externe din G7, preocupați de securitatea alimentară şi situaţia Republicii Moldova

0
168

Miniştrii de externe ai G7 se întâlnesc, vineri, în Germania, iar securitatea alimentară şi situaţia Republicii Moldova se află pe agenda discuțiilor, în contextul în care războiul dintre Rusia şi Ucraina ameninţă să destabilizeze şi Moldova, relatează Reuters. Preocupările legate de securitatea alimentară vor domina reuniunea anuală a miniştrilor de externe din G7, grupul celor mai industrializate state. La reuniunea din staţiunea Weissenhaus de la Marea Baltică participă şi şefii diplomaţiilor din Ucraina şi Republica Moldova, colegii lor din cele mai dezvoltate state occidentale urmând să-şi reafirme sprijinul faţă de cele două ţări exsovietice.

Discuţiile vor fi dominate de Ucraina şi problema gestionării consecinţelor unui conflict care s-ar putea prelungi luni la rând sau chiar mai mult.

Mâncare pentru milioane de oameni din lume, blocată în Ucraina

Războiul din Ucraina a dus la creşterea preţurilor pe plan global la cereale, ulei alimentar, combustibil şi îngrăşăminte, iar agenţiile ONU avertizează că aceste creşteri vor agrava criza alimentară, mai ales în Africa, menţionează Reuters, citat de Agerpres. Invazia rusă din Ucraina a perturbat transportul de mărfuri pe Marea Neagră, o rută majoră pentru cereale şi alte mărfuri, sugrumând exporturile din Ucraina şi Rusia.

Dintre miniştrii de externe ai G7 – Marea Britanie, Canada, Germania, Italia, Franţa, Japonia şi SUA – nu va fi prezent la reuniune secretarul de stat american Antony Blinken, abia ieşit din izolare din cauza infectării cu coronavirus.

Sprijin pentru Republica Moldova la reuniunea miniștrilor G7

Participanţii la reuniune – la care va fi reprezentată şi UE – vor urmări de asemenea să liniştească Republica Moldova, învecinată cu Ucraina şi care se zbate să facă faţă unui flux de refugiaţi ucraineni, în timp ce o serie de incidente care au avut loc în ultimele săptămâni în Transnistria implicând separatişti proruşi au stârnit temeri pe plan internaţional că războiul din Ucraina s-ar putea extinde dincolo de graniţele acesteia.

„Această ţară este slăbită din cauza războiului, aşa că trebuie să ne confirmăm susţinerea pentru Moldova”, a declarat presei o sursă diplomatică franceză, mai scrie Reuters.

Întâlnirea miniştrilor de externe din G7 se încheie sâmbătă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here