Noi provocări în Transnistria. Explozii la două antene radio-tv

0
205

Așa-zisul Minister de Interne din regiunea separatistă Transnistria a anunțat că două explozii au fost înregistrate marți dimineață în orașul Maiak din regiunea Grigoriopol, anunță publicația Deschide.md de la Chișinău. Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova a reacționat rapid și a declarat că monitorizează situația din regiunea transnistreană.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat Consiliul Suprem de Securitate al țării pentru ora 13.00, după incidentele din Republica separatistă.

Potrivit autorităților nerecunoscute din stânga Nistrului, s-au produs două explozii în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol din regiunea transnistreană: prima la ora locală 06:40, iar cea de-a doua la 07:05. La fața locului au intervenit miliția din Transnistria și pompierii.

Evenimentul din această dimineață urmează seriei de explozii care au fost raportate luni seară la Ministerul Securităţii de Stat din Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldoveneşti Transnistria. Oficiali de la ministerul de interne al regiunii separatiste au declarat că asupra clădirii s-a tras de către atacatori necunoscuţi cu lansatoare de grenade. Pe canale de telegram au fost distribuite poze cu asemenea muniţii aruncate la sol.

Guvernul Republicii Moldova a transmis luni seară că obiectivul urmărit de atacul cu lansator de grenade asupra clădirii așa-zisului minister al securității din Transnistria „ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate”

Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova îndeamnă la calm și anunță că monitorizează situația din regiunea transnistreană. Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a venit cu o reacție în contextul evoluțiilor situației de securitate în regiunea transnistreană și anunță că monitorizează situația din regiune. În același timp, instituția și-a intensificat eforturile de „culegere a informațiilor relevante pentru prevenirea acțiunilor ce pot afecta siguranța Republicii Moldova”.

Învecinându-se cu Ucraina, Transnistria şi-a autoproclamat independenţa faţă de Republica Moldova după un scurt război în 1992, care a urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice. Regiunea separatistă are propria monedă şi propriile forţe de securitate. mAcest teritoriu, care numără circa 500.000 de locuitori, este însă puternic dependent de Rusia, care îi furnizează gratuit gaz şi a desfăşurat acolo 1.500 de militari. Transnistria nu este recunoscută ca stat independent de comunitatea internaţională, inclusiv de Moscova, care o consideră însă un cap de pod situat nu departe de frontierele Uniunii Europene.

Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here