Noi reguli pentru elevi și profesori în școli. Ce a stabilit Ministerul Educației

0
362

Noile reguli pentru deschiderea școlilor au fost anunțate, miercuri, de miniștrii Sănătății și Educației, într-o conferință comună de presă. Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat că, până la 6/1000 rată de infectare, toate creşele, gradiniţele şi şcolile funcţionează cu prezenţă fizică, iar după depăşirea acestui prag, rămân deschise doar creşele şi grădiniţele şi toţi elevii trec în online, cu excepţia învăţământului special. Ministrul a anunţat că a fost elaborat ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii privind măsurile pentru începerea şcolii, dar va fi semnat după avizul CNSU.

El a afirmat că ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii este în forma finală, însă va fi semnat „după abilitare” de către CNSU.

Rata de șase cazuri la mia de locuitori duce la intrarea în online a tuturor elevilor din localitatea respectivă, chiar dacă sunt vaccinați, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

„În ziua de vineri, fiecare școală va ști cum funcționează săptămâna viitoare. Referința e rata de infectare afișată de DSP pentru fiecare localitate în fiecare zi de vineri”, a mai spus ministrul.

Ministrul Educaţiei a anunţat că există în stoc 13 milioane de măşti pentru a fi puse la dispoziţia şcolilor şi vor mai ajunge şi alte măşti care există la autorităţile locale. Ministrul apreciază că stocurile sunt suficiente. Ministrul a explicat că ”vor exista măşti pentru toţi aceia care vor solicita acest lucru”.

Ordinul comun de ministru prevedea, marți, următoarele măsuri:

  • Distanța între elevi rămâne cea de minimum 1 metru, sau maximum posibilă, acolo unde acel metru nu se poate realiza.
  • Școala trebuie să asigure permanent un stoc de rezervă de măști și materiale de protecție pentru elevi/studenți/personal.
  • Elevii și copiii de grădiniță cu probleme grave de sănătate, certificate medical, cu vârsta sub 12 ani (vârsta de la care pot fi vaccinați) pot fi scutiți de școală cu prezență fizică. La fel și cei cu vârsta mai mare de 12 ani, dacă sunt imunodeprimați.
  • Pentru aceștia, unitățile de învățământ nu mai sunt obligate să asigure școală online, ci ordinul prevede următorul lucru: „conducerile unităților de învățământ vor identifica, după caz, soluții pentru asigurarea procesului educațional”.
  • A fost eliminată prevederea prin care personalul didactic aflat în grupe de risc putea desfășura activități didactice în sistem online, în baza unei adeverințe emise de medicul de medicina muncii sau de medicul curant.

Care sunt cele două scenarii

Scenariul 1

Participarea zilnică a tuturor antepreșcolarilor / preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, până la incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori.

Scenariul 2

  • a) Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor / preșcolarilor și elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
    • Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității.
  • b) participarea zilnică, în sistem online a tuturor elevilor.
    • Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității.

În situații justificate de infrastructură și resursele existențe, unitățile de învățământ sau unitățile conexe pot desfășura activități didactice în sistem online cu aprobarea Inspectoratului școlar județean, mai prevede documentul citat.

Stiripesurse.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here