Parteneriat mai mult privat decât public, la CEO

0
325

Soarta Complexului Energetic Oltenia este pecetluită de deciziile guvernanților de a aloca fonduri însemnate pentru restructurarea din temelii a mineritului și chiar închiderea carierelor și grupurilor energetice pe bază de cărbune în viitorul apropiat.

Planul inițial de restructurare prevede închiderea etapizată a cinci grupuri energetice și externalizarea Sucursalei Craiova II cu cele două grupuri aferente. Închiderea etapizată va avea loc în paralel cu investițiile în grupurile pe gaze naturale și vor fi construite parcuri fotovoltaice. Planul de restructurare și decarbonare prevede investiții în unități noi de producție cu o capacitate instalată cumulată de până la 2.000 MW. Astfel, se are în vedere: construcția a 8 parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari și Ișalnița cu o capacitate instalată totală de cca 700 MW; reabilitarea/retehnologizarea și modernizarea  microhidrocentralei de la Turceni cu o capacitate instalată de 10 MW; dezvoltarea de capacități noi pe gaze naturale cu o capacitate instalată totală de până la 1.300 MW, la Turceni și Ișalnița.

Problema este că societățiile considerate poluatoare nu mai pot construi grupuri energetice pe gaze naturale. Prin urmare, Complexul Energetic Oltenia va aproba constituirea unor societăți de tipul parteneriat public-privat care să construiască blocurile energetice pe gaze naturale. Așadar, Complexul Energetic Oltenia va fi doar un partener pentru grupurile energetice pe gaze naturale și va împărți profitul cu alte societăți, dacă vor exista antreprenori care să intre în afaceri cu producătorul de curent electric din Târgu Jiu.

Cert este că soarta mineritului este clară. Nu va mai exista în viitorul apropiat. Este și motivul pentru care vor pleca mii de mineri și energeticieni din companie în anii care vor urma. În parteneriatele public-privat, societatea va fi nesemnificativă pentru că este un mare poluator. Este clar că grosul încasărilor din vânzarea de energie electrică nu va mai reveni colosului energetic, ci privaților. Dacă se vor construi vreodată grupuri pe gaze naturale în Gorj. Ar fi trebuit să fie construite de acum 5 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here