Pe urmele unei scrisori… COMUNA ȘOVARNA ÎNTRE VIS ȘI REALITATE

0
1173

În urmă cu ceva timp, la sediul redacției noastre, a sosit o epistolă în care primarul unei localități era ”înfierat” în termenii cei mai duri, în legatură cu activitatea acestuia, cu realizările, dar mai ales cu nerealizările. În respectiva epistolă, este vorba de primarul localității Șovarna, din județul Mehedinți.
Semnatara epistolei, respectiv cea care ne-a adus la cunoștință realizările, dar mai ales nerealizările primarului PRUNDEANU MICA CONSTANTIN, se numește Paulina Florică și locuiește în respectiva localitate.

Printre multele nemulțumiri legate de activitatea primarului Prundeanu Mica Constantin este și faptul că doamna Paulina Florică este izolată la marginea comunei Șovarna, locuința acesteia fiind așezată lângă albia pârâului Șovarna, și de câte ori apele se învolburează datorită precipitațiilor, doamna rămâne izolată de drumul comunal și de cel județean, neputând circula cu autoturismul  proprietate personală până când apele se retrag în matca obișnuită.

Această stare poate dura chiar și cu săptămânile, dacă nivelul apei rămâne ridicat. Deși, în repetate rânduri, doamna Paulina Florică s-a adresat oficialităților locale, respectiv primarului, în vederea găsirii unei soluții, a construirii unui podeț, pod, punte pentru a putea traversa pârâul Șovarna, oficialitățile locale au rămas mute la solicitarea acesteia. Mai mult decât atât, doamna și-a arătat disponibilitatea în a contribui cu o sumă, care nu este deloc modică, în vederea rezolvării situației, respectiv construirea unei punți.

În epistola respectivă, doamna ne mai semnalează și faptul că primarul este indolent față de cetățeni, nu prea are realizări, nu ajută pe nimeni, întoarce spatele la toată lumea.

După discuțiile purtate cu petenta, Paulina Florică, cum este deontologic, am luat legătura cu primarul localitații Șovarna, domnul Prundeanu Mica Constantin. Înainte de întâlnirea cu primarul, am încercat să facem și noi verificări în legătură cu cele semnalate de Paulina Florică. În acest scop, am discutat cu mai mulți cetățeni în legătură cu activitatea primarului. Pe Domnul primar, deși nu era o zi de lucru (fiind sâmbătă), ne-a așteptat în fața primăriei, unde stătea de vorbă cu câțiva cetățeni.

REP: Să întelegem că, deși este sâmbăta, sunt cetățeni care vă așteaptă la primărie, pentru a le rezolva problemele.

PRIMAR: Înțelegeți ce vreți dumneavoastră, dar eu sunt permanent în mijlocul cetățenilor, de câte ori sunt solicitat, indiferent că este ziua sau noaptea. Oameni mă iubesc! Permanent discut cu dânșii, mă consult cu foarte mulți în vederea realizării obiectivelor pe care mi le-am propus, iar când au chiar și probleme familiale, vin să îmi ceara sfatul, deci… dumneavoastră credeți ce vreți.

REP: De când sunteți primar al comunei Șovarna, domnule Prundeanu Mica Constantin?

PRIMAR:  Primar al comunei sunt din anul 2000. În primărie, lucrez din anul 1997 când am venit ca economist.

REP: Să înțelegem ca știți cum este cu bugetul comunei, știți să îl drămuiți și știți să îl cheltuiți în favoarea cetățenilor care v-au votat”.

PRIMAR: Sunt primarul tuturor cetățenilor, și al celor care m-au votat și al celor care nu m-au votat… așa că banii din buget îi cheltuiesc pentru nevoile tuturor cetățenilor.

REP: Domnule primar, noi suntem astăzi prezenți în localitatea ce o conduceți pe urmele unei sesizări din care rezultă ca sunt cetățeni nemultumiți de activitatea dumneavoastră”

PRIMAR: Domnule reporter, eu știu mai multe vorbe din bătrâni și am să vi le spun… ”Cine nu muncește, nu greșește și nu există nuntă fără plâns și înmormântare fără râs” și am să vi le explic : Atunci când muncești și asfaltezi mai multe ulițe, sunt și oameni nemulțumiți pentru că nu reușești să îi mulțumești pe cei care stau pe ulița neasfaltată, aceștia cred că ulița pe care locuiesc ei este principală. La fel este și cu șanțurile pe unde vine torentul și la fel și cu alte obiective… iată de ce apar nemulțumiri.

REP: Am constatat că atunci când plouă, sunt și ulițe care sunt impracticabile, pline de noroi, practic nu sunt nici balastate. De asemenea, petenții ne mai sesizează faptul că atunci când plouă, unele ulițe, dar și pe lângă malul pârâului, se umplu de gunoiul adus de apele învolburate. Tot, în petiție, se mai arată că aveți în construcție lângă primărie o altă clădire, care ar avea valoare mai mare decât în realitate și toți nemulțumiții ne mai sesizează că: pentru unii sunteți ”mumă”, atunci când construiți poduri peste pârâul Șovarna, în sensul că faceți poduri europene, trainice, de calitate, iar pentru alții ”ciumă”, pentru că nu îi lăsați să își construiască nici măcar o punte. Ce ne-ați putea spune?

PRIMAR: Păi… să o luăm cu prima parte a sesizării: Este adevărat că atunci când plouă se formează torente care adună de pe deal mâl și gunoaie facându-l uneori impracticabil, dar este vorba de un singur drum. L-am văzut și eu postat pe rețelele de socializare de către o persoană. Dacă îmi veți permite până la final, vă voi prezenta și obiectivele mele de investiție, realizate în perioada 2020. Este adevărat că atunci când plouă, pe marginile râului, se adună tot felul de gunoaie. Ele se adună datorită răuvoitorilor, oamenilor necivilizați, care aruncă gunoaie în albia pârâului. Am văzut și eu, tot pe rețelele de socializare, fotografii. Dacă vă uitați acum pe marginea râului, nu prea mai există gunoaie. Ele au fost curățate, dar… fotografiile au fost făcute imediat după ce apele s-au retras și au lăsat în urma lor gunoaie. În legătura cu construcția la care faceți referire și care, din nou punctez, fost pusă pe rețele de socializare de către o doamnă neinformată, vă spun eu, și totodată informez cetățenii, că este vorba de construcția unui WC modern, cu cabine separate, cu căldură, cu apă curentă, cu fosă septică, iluminat și tot ce este necesar. Cel existent era de nefolosit, mai rău ca în evul mediu. Construcția costă mai puțin de jumătate din suma vehiculată și eu consider că se încadrează în prețul corect, iar pentru ultima parte cu podurile, am să vă spun eu adevărul și nu dezinformări, cum s-au vehiculat, și pentru că am ajuns până aici, am să evidențiez că bănuiesc persoanele care au făcut petiția.

Ele se învârtesc în jurul unei doamne pe nume Florică Paulina, care în repetate rânduri ne-a cerut nouă, la primărie, să îi construim o punte peste pârâul Șovarna. Doamna locuiește în ultima casă a satului de la gospodăria acesteia la deal nu mai sunt case de locuit pe aceeași parte. Dânsa dorește să îi facem un pod european, pe care să treacă cu mașina din drumul comunal către propietate. I-am explicat că podul european pe care și-l dorește nu se poate realiza, că nu avem fonduri propii să realizăm așa ceva. Doar proiectarea și avizarea unui asemenea pod ne-ar costa mai mult decât jumătate din bugetul comunei, nu mai vorbim de construcția în sine a podului, care ne-ar costa bugetul pe câțiva ani. O asemenea investiție majoră nu se justifică, pentru că pe acest pod nu va trece decât doamna și vizitatorii acesteia. În concluzie, nu este de utilitate publică urgentă. I-am propus doamnei să o ajutăm cu o punte pe care să treacă, dar a refuzat. Doamna Florică nu poate să treacă cu mașina la propietate doar atunci când plouă și crește debitul pârâului, în rest nu ar fi probleme, ca să nu vă mai spun că la circa 10 metri de propietate este o alta pietonală,de înțeles fără mașină, pe care ar putea să o folosească, dar refuză. Spune că este a dumnealor și nu a ei și nu o poate folosi. Acum. Prin intermediul dumneavoastră, îi transmit că nu am nimic personal cu doamna, ba, din contră, suntem și rude, că în momentul în care vom avea un buget sigur, am să mă gândesc, împreună cu aparatul de specialitate al primăriei și vom găsi o soluție pentru a o ajuta.

REP:Domnule primar, având în vedere că tot am amintit de problemele oamenilor, dar și ale primarului în relația cu aceștia, de când lucrați în primarie?

PRIMAR:Ați intuit bine, în primărie lucrez din 1997 ca economist, iar primar sunt din anul 2000, deci de 21 ani, de 5 mandate. O fi mult, o fi puțin, cetățenii analizează și hotărăsc.

REP:”Ați putea să ne enumerați principalele realizări ale dumneavoastră de când sunteți primar?

PRIMAR:”Păi, o să încep cu drumul comunal, pe o porțiune de aproape 10KM de la șoseaua principală D.J. Baia de Aramă-Florești-Turnu Severin până la ultima casă. Împreună cu echipele de consilieri care au fost în consiliul local, dar și cu aparatul de specialitate al primăriei ne-am ocupat de reparații capitale la școli, este vorba de școala cu clasele I-VIII de la Șovarna, am construit școala cu clasele I-IV în satul Ohaba, precum și reparații la școala cu clasele I-IV din satul Studina. În accelași timp m-am preocupat pentru dotarea acestora cu microbuz școlar prin programul Ministerului Învățământului. Totodată m-am ocupat de reabilitarea căminelor culturale din satele Ohaba, Studina și Șovarna. Nu am uitat nici bisericile, astfel că m-am ocupat de împrejmuirea cu gard a bisericilor arondate comunei Șovarna înlocuind totodată clopotele la bisericile din satele Ohaba și Studina. În atenția mea, dar și a colegilor din consiliul local și primărie, a stat iluminatul public pe care l-am realizat cu tehnologie LED în toată comuna. Și pentru că ne desfășuram activitatea într-un sediu de primărie ce nu era adecvat acestei activități, l-am reabilitat și pe acesta. Nu doresc să mă laude dușmanii, dar nici nu vreau să mă critice, dar le m-ai reamintesc o dată că în activitatea mea am asfaltat drumul comunal D.C 45 – 10km dar și peste 4KM de ulițe sătești.
Bineînțeles că sunt foarte multe de spus, pentru că pe lângă aceste activități mai mari ne ocupăm și de problemele curente și vă spun cu mâna pe inimă… sunt destule.

REP:Domnule primar, într-adevăr sunt destule realizări, având în vedere că ați luat comuna de la zero și după cum putem vedea încercați să o așezați în rândul localităților europene. O ultimă întrebare: Care sunt obiectivele de investiție pe care vi le-ați propus pe perioada mandatului 2020-2024?

PRIMAR:Deși am realizat o fântână prin aducțiune cu apă, alimentarea cu apă în toată comuna Șovarna și satele arondate este principala problemă și totodată un vis mai vechi al meu. În acest moment, avem studiu de fezeabilitate și suntem în faza de obținere a autorizației de construcție. Acest proiect este depus pe Fondul de Investiții pentru Finanțare. Și pentru ca oamenii să nu mă mai critice, vom trece urgent la asfaltarea tuturor ulițelor comunale rămase neasfaltate. Deja, contractul a fost finalizat, iar lucrările vor începe în cel mai scurt timp. Aminteați de localitate europeană, eu zic da, având în vedere că odată ce realizăm alimentarea cu apă, va trebui să avem și canalizare. Suntem în faza întocmirii documentației pentru racordarea la canalizare a întregii comune și tot comuna europeană se numește și dacă ai gaze naturale, informez cetățenii comunei, prin intermediul dumneavoastră, în premieră, am primit aviz favorabil pentru întocmirea documentației și ulterior a proiectului de alimentare cu gaze naturale a întregii comune. Bineînțeles, obiective sunt foarte multe de realizat, de la construirea unui teren de sport sintetic la școala Șovarna, pe domeniul public, la implementarea și dezvoltarea turismului rural prin amenajarea unei zone de campare pe Cheile Runcului și multe, multe altele. Eu consider că dacă realizez tot ce mi-am propus în programul meu, chiar putem vorbi de comuna Șovarna la superlativ, vorbim de o comună europeană.

REP:Vă mulțumim, domnule primar, și suntem convinși, că toate se vor realiza având în vedere că Primaria Șovarna a fost cotată la nivelul județului Mehedinți ca una din cele mai performante administrații din județ. Considerăm că întotdeauna este loc de mai bine și promitem domnului primar, dar și cetățenilor că vom reveni ori de câte ori vom fi solicitați pentru a vedea realizări dar și nerealizări. În incheiere dorim să le spunem și noi celor care conduc administrația de la Șovarna, să-i ajute Dumnezeu să realizeze ce și-au propus și considerăm că întotdeauna visele unor oameni pot fi transformate în realitate iar la Șovarna se demonstrează, încă o dată, că ”omul sfințește locul”!

Ovidiu Argintaru    

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here