Rate mai mari începând cu luna viitoare

0
135

Aproape 500.000 de români vor avea ratele mai mari începând cu luna octombrie. Este vorba despre cei care au credite ipotecare, cu dobândă variabilă corelată la IRCC. Acest indice va crește de la 1 octombrie la peste 4%, de la 2,65% cât este în prezent. „În consecință, de la 1 octombrie, ratele vor crește cam cu 17%. De la 1 ianuarie, creșterea va fi și mai mare, cu 37% mai mare față de nivelul de acum”, explică, la RFI, Irina Chițu, director comparator bancar la finzoom.ro. Cei care se confruntă cu probleme în plata ratelor pot solicita de la propria bancă sau de la o altă instituție financiară trecerea la un împrumut cu dobândă fixă. Nu este, însă, singura soluție la care pot apela persoanele cu credite ipotecare.

„De la 1 octombrie ratele vor crește cam cu 17%. Iar de la anul viitor, de la 1 ianuarie, creștere va fi și mai mare. Față de acum va fi mai mare cu 37%. De ce? Deja vedem de la 1 iulie și vom vedea de la 30 septembrie ce serii zilnice vom avea pentru indicele IRCC. Dar deja dacă se face acum media depășește 5.7%. IRCC se apropie de 6% de la 1 ianuarie. (…) În momentul actual cea mai bună variantă este în continuare o refinanțare cu dobândă fixă pentru că avem dobânzi fixe de 6% – 7%, care sunt sub indicele ROBOR și vor fi sub indicele IRCC pe viitor. Practic, îți câștigi confortul pentru următorii 3 – 5 ani sau de cât ai nevoie. Apoi poți face din nou o refinanțare către o dobândă variabilă dacă este mai mică”, a spus Irina Chițu.

La ce să ne așteptăm din partea ROBOR și IRCC în 2023 și poate chiar și în 2024?

„IRCC cu siguranță va continua să crească și anul viitor. Este puternic dependent de dobânda de politică monetară care crește. În momentul acesta este 5.5%. Asta înseamnă că băncile se pot împrumuta de la BNR cu 6.5%. În octombrie va fi o nouă ședință de politică monetară. Toți analiștii se așteaptă să crească această dobândă cheie. Chiar acum în raportul FMI am citit că și ei se așteaptă să crească rata de politică monetară pentru că inflația este în continuare mare. Dacă crește această dobândă cheie va crește și indicele IRCC, doar că nu îl vom vedea imediat, ci după 6 luni o să fie apropiat de dobânda cheie. (…)  Indicele ROBOR s-ar putea să rămână în această poziție, sus, aproape de 8%, încă o perioadă până când se apropie și IRCC de el la seriile zilnice. Acum foarte multă lume spune că dacă trece de la ROBOR la IRCC nu mai poate trece invers. De ce ai vrea să treci înapoi la ROBOR? Dacă cotațiile băncilor la trei luni vor fi mici, ce oprește banca să se împrumute la aceste dobânzi mici și să facă IRCC de fapt? Este doar o sigură dobândă, o singură componentă dintr-un întreg șir de care ține seama IRCC.”, a mai spus Irina Chițu.

Stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here