Reacții la discursul lui Putin: „Un bătrân nebun tușește și spune ceva despre naziștii din NATO”/„Repetă citate din sertarul cu zombie”

0
174

Discursul lui Vladimir Putin din Piața Roșie de la Moscova în care, printre altele, președintele rus a justificat declanșarea războiului din Ucraina spunând că Occidentul ar fi fost pregătit să invadeze teritoriul Rusiei, a atras criticile mai multor oficiali occidentali și activiști și politicieni ruși aflați în exil.

În discursul său din Piața Roșie de la Moscova înainte de parada de Ziua Victoriei care marchează înfrângerea Germaniei naziste în 1945, președintele rus Vladimir Putin a evocat amintirea eroismului sovietic din cel de-al Doilea Război Mondial, scrie Reuters. Printre cei care au reacționat imediat la discursul lui Putin se numără Ministrul Apărării al Marii Britanii, Ben Wallace, fostul ambasador al Statelor Unite, Michael McFaul, și mai mulți ruși aflați în exil.

„Rusia nu mai e ce a fost”

Mihailo Podoliak, consilierul prezidențial principal al Ucrainei: „Țările NATO nu aveau de gând să atace Rusia. Ucraina nu plănuia să atace Crimeea.”

Ben Wallace, Ministrul Apărării din Marea Britanie: „Nu poate fi nicio zi a victoriei, doar dizgrație și înfrângere sigură în Ucraina. [Putin] trebuie să înțeleagă că a pierdut pe termen lung și că e complet pierdut. Rusia nu mai e ce a fost.”

Kira Iarmiș, purtătorul de cuvânt al liderului de opoziție aflat la închisoare – Alexei Navalnîi: „Un om bătrân, nebun în autoizolarea sa, stă singur pe un podium pentru că nimeni nu a venit să fie cu el, tușește și spune ceva despre naziștii din NATO. Nici cei mai devotați fani ai lui Putin nu cred că o să considere asta o imagine a victoriei.”

Mihail Hodorovski, fost oligarh rus și critic al Kremlinului, aflat în exil: „Astăzi este o sărbătoare pe care am serbat-o din copilărie. Pe 9 mai 1945, naziștii care au bombardat Kievul la ora 4:00 pe 22 iunie 1941 au capitulat. La ora 4:00 pe 24 februarie 2022, sub semnul spiritelor rele fasciste, Kievul a fost bombardat din nou. Urmașii unora dintre cei care au câștigat [războiul]. Care au devenit fasciști. Uitați de 9 mai. Asta nu este sărbătoarea voastră.”

Gennady Gudkov, fost parlamentar și membru al opoziției liberale, aflat în exil: „Putin repetă citate din sertarul cu zombie, neîndrăznind nimic mai serios. Asta înseamnă că Kremlinul nu mai are niciun truc la dispoziție. Acum, înfrângerea lui Putin este doar o chestiune de timp.”

Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here