Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a admis, marți, candidatura sitului Roşia Montană pentru a fi adăugat pe lista siturilor protejate de instituţie. Decizia a fost luată, marți, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial în cea de-a 44-a sa sesiune, extinsă, de la Fouzhou, China, ce are loc online în perioada 16-31 iulie 2021.
De asemenea, situl a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, recunoscându-se, astfel, atât vulnerabilitatea sitului cât și necesitatea luării de măsuri urgente de protecție. În acest sens, este încurajată cooperarea internațională și este recomandată invitarea la Roșia Montană a unei misiuni tehnice de monitorizare reactivă pentru a se stabili starea de conservare optimă și un program de măsuri pentru asigurarea ieșirii sitului de pe Lista patrimoniului mondial în pericol.P
Primarul din Roşia Montană, Eugen Furdui, a declarat că decizia UNESCO de a include Roşia Montană în patrimoniul mondial este defavorabilă pentru comunitate şi pentru România şi nu aduce beneficii pentru locuitori.
„Cu siguranţă, în momentul de faţă, e o decizie defavorabilă pentru comunitate şi pentru ţară. Dar aceasta este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii, în momentul acesta, nu va aduce comunităţii, decât greutăţi, adică obligativităţi în plus, în ceea ce priveşte reconstruirea şi renovarea unui imobil. Aşa cum a fost propus acest perimetru, nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru ţară. Să nu uităm că se blochează pe termen mediu şi lung cea mai mare resursă de aur din Europa, care este Roşia Montană”, a declarat Eugen Furdui, la Digi 24. El a adăugat că hotărârea UNESCO este defavorabilă pentru comunitate deoarece restaurarea şi modernizarea oricărui imobil inclus în patrimoniul UNESCO „necesită avize speciale şi birocraţie”.
„Oamenii de aici nu sunt bogaţi, oamenii din mediul rural au fost obişnuiţi să-şi repare imobilul cum au putut. Alte beneficii, în afară de a facilita vizitarea sitului Roşia Montană, nu le vedem în momentul de faţă”, a explicat primarul din Roşia Montană.
Acesta a precizat că va solicita fonduri de la autorităţi. Edilul a mai spus că că mare parte din comunitate nu-şi dorea introducerea în patrimoniul UNESCO, aşa cum a fost făcut proiectul, şi că ar fi trebuit incluse doar siturile istorice.
Sursa Digi24