Rusia spune că prima fază a „operațiunii speciale” este aproape finalizată. Ministerul rus al apărării ia în considerare două opțiuni

0
82

Ministerul rus al apărării a declarat vineri că prima fază a operațiunii sale militare din Ucraina a fost în mare parte finalizată și că se va concentra pe „eliberarea” completă a regiunii Donbas din estul Ucrainei, relatează Reuters.

Anunțul pare să indice că Rusia ar putea trece la obiective limitate după ce s-a confruntat cu o rezistență acerbă ucraineană în prima lună a războiului.

Agențiile de presă ruse au citat ministerul apărării spunând că separatiștii susținuți de ruși controlează acum 93% din regiunea Lugansk a Ucrainei și 54% din regiunea Donețk – cele două zone care formează împreună Donbas.

Ministerul a declarat că nu exclude asaltarea orașelor ucrainene care au fost blocate și că Rusia va reacționa imediat la orice încercare de a închide spațiul aerian deasupra Ucrainei, lucru cerut de Kiev, dar refuzat de NATO.

De asemenea, ministerul apărării a declarat vineri că operațiunea va continua până când forțele ruse vor finaliza sarcinile care fuseseră stabilite, fără a detalia.

Armata Rusiei a luat în considerare două opțiuni pentru invazia în Ucraina, una limitată la Donbas și cealaltă pe întreg teritoriul Ucrainei, a mai spus ministerul apărării. Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina pe 24 februarie, în ceea ce a numit o „operațiune specială”.

Forțele ucrainene au rezistat invaziei, iar Occidentul a impus sancțiuni ample Rusiei în efortul de a o forța să-și retragă forțele.

Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here