Rușii au deschis focul împotriva ucrainenilor care protestau în Herson. O navă rusească de debarcare a fost andocată lângă Mariupol

0
411

Este a 26-a zi de război în Ucraina și bombardamentele rusești continuă. Patru oameni au murit în Kiev după ce proiectilele rusești au căzut într-o zonă rezidențială și peste un centru comercial. Este alertă de securitate în Sumî, unde exploziile ar fi afectat o centrală chimică, de unde a avut loc o scurgere de amoniac. Zona afectată este estimată pe o rază între 2,5 și 4 kilometri în jurul uzinei. Totodată, a expirat ultimatumul dat de trupele rusești administrației orașului Mariupol. Primarul și aleșii locali erau somați să predea controlul portului de la Marea Azov. „Nu va exista nicio predare, nicio depunere a armelor”, a declarat Irina Vereșciuc, vicepremierul Ucrainei. Luni urmează să aibă loc o nouă rundă de negocieri între Ucraina și Rusia. Președintele Volodomir Zelenski a declarat că și dacă există o șansă de 1% ca aceste discuții să ducă la oprirea războiului, acea șansă trebuie folosită. El a mai spus și că este gata să negocieze direct cu Vladimir Putin.

Cel puțin 925 de civili au fost uciși în Ucraina de la începerea conflictului, iar alți 1.496 răniți, potrivit Agenției ONU pentru Drepturile Omului.

Numărul real poate fi însă cu mult mai mare, deoarece agenția ONU, care are echipe de monitorizare în întreaga țară, nu a putut verifica numărul victimelor raportate în mai multe locuri care au fost ținta unor bombardamente intensive.

OMS: Rușii au atacat șase unități medicale într-o singură zi

Forțele ruse au bombardat șase unități medicale din Ucraina într-o singură zi, a anunțat luni Organizația Mondială a Sănătății. Potrivit OMS, atacurile au avut loc duminică. Anunțul a fost făcut pe Twitter, iar organizația confirmă că este vorba despre o serie de noi atacuri. În cele 25 de zile de la începerea invaziei, au fost confirmate 52 de atacuri asupra unor unități medicale, scrie OMS, care afirmă că acest lucru este „inacceptabil”.

Negocierile ruso-ucrainene vor dura întreaga zi

Negocierile de pace de luni dintre Rusia și Ucraina, care au avut loc prin videoconferință, au durat 90 de minute, însă grupurile de lucru vor continua discuțiile pe parcursul zilei, a declarat un negociator ucrainean pentru Reuters, potrivit The Guardian. David Arahamia, membru al delagației ucrainene, a spus, potrivit presei ucrainene, că echipele vor lucra întreaga zi.

Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here