Ședință decisivă la PNL pentru numele premierului. Surse: Nicolae Ciucă ar putea fi propunerea votată în BEX

0
52

Liderii PNL se reunesc, joi, de la ora 14:00, în ședința Biroului Executiv Național pentru a stabili numele premierului. Înaintea ședinței, miercuri seara, președintele PNL Florin Cîțu și prim-vicepreședinții partidului au avut o discuție la sediul din Modrogan, în care conducerea restrânsă a încercat să îl convingă pe Cîțu să deblocheze negocierile cu PSD și să propună un premier liberal acceptat de social democrați.

Potrivit unor surse din conducerea partidului, Florin Cîțu ar urma să facă un pas în spate, după ce în ultimele săptămâni a forțat în negocieri numirea sa la șefia guvernului. Ultima variantă luată miercuri în calcul de președintele PNL era impunerea unui apropiat în funcția de premier – Dan Vîlceanu, nume pe care Cîțu l-ar fi avansat inclusiv în discuțiile cu PSD și UDMR. Propunerea lui Vîlceanu s-ar fi lovit însă de opoziție în partid.

Liberalii se așteaptă ca propunerea de premier să fie Nicolae Ciucă, spun sursele citate. Ciucă este acceptat și de președintele Klaus Iohannis, dar și de partenerii de coaliție. Astfel, Ciucă ar urma să ocupe funcția de prim-ministru pentru următoarele 18 luni, într-un sistem de rotativă, urmat de un premier de la PSD pentru alte 18 luni.

După ce vor stabili în ședința BEX numele premierului, liberalii trebuie să aprobe propunerea și în ședința Biroului Politic Național.

Negocierile dintre PNL și PSD sunt aproape finalizate pe programul de guvernare, însă cele două partide trebuie să își împartă ministerele în viitorul guvern, după stabilirea premierului.

Dacă liberalii stabilesc astăzi numele prim-ministrului, președintele Klaus Iohannis ar urma să cheme partidele la consultări zilele următoare. Guvernul PSD-PNL-UDMR ar urma să primească votul de învestitură săptămâna viitoare.

Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here