În ședința de miercuri, 6 octombrie, Guvernul Cîțu a prelungit starea de alertă cu 30 de zile. A fost prima ședință a guvernului interimar, după ce în Parlament s-a votat, marți, moțiunea de cenzură depusă de PSD.
Ministrul interimar al Afacerilor Interne a prezentat situația pandemiei, afimând că ”ne ducem” spre 20.000 de cazuri noi zilnice și că se ia în calcul transferarea bolnavilor COVID în străinătate. „Am încheiat o discuţie cu ministrul Sănătăţii, cu prim-ministrul şi cu doctorul Raed Arafat. Noi, în acest moment, suntem Guvern interimar. Noi putem prelungi starea şi suntem obligaţi să prelungim starea de alertă, ţinând cont de numărul de infectaţi şi incidenţa din România din această perioadă, putem să prelungim situaţia de alertă dar, atenţie, nu putem introduce măsuri noi.
Dacă, Doamne fereşte, vom avea nevoie să introducem măsuri noi, nu putem pentru că este clar un guvern căzut prin moţiune. Un guvern interimar nu poate introduce politici noi, nici măcar prin hotărâri de guvern”, a declarat Lucian Bode. „Riscurile sunt următoarele: Avem 15.000 de infectaţi şi ne ducem spre 20.000 de persoane infectate la 24 de ore. Avem ATI pline, aproape 1.500 de persoane la ATI, aproape 1.600 de persoane sunt în aşteptare în acest moment în UPU. Dimineaţă erau 51 care aşteptau un loc la ATI. Acuma seara am trimis şase pacienţi din Bucureşti, cu o aeronavă, la Târgu Mureş. Căutăm soluţii în Bucureşti, Mureş, Iaşi, Cluj. Luăm în calcul transferul bolnavilor în străinătate, dar trebuie să fie o excepţie şi am discutat cu domnul Cseke să facem acest lucru pentru judeţele din zona de nord, limitrofe cu Ungaria”, a declarat Bode.