Surse: De la 1 ianuarie 2023 se va reveni la piața reglementată în energie. Prețurile vor fi fixe, pentru cel puțin un an

0
140

Surse politice au declarat pentru Digi24.ro că liderii coaliției ar fi căzut de acord, de principiu, pe reglementarea prețului la energie electrică începând cu data de 1 ianuarie 2023. O decizie finală urmează să fie luată într-o ședință a coaliției, programată luni.

Reglementarea, propusă inițial în luna martie de președintele UDMR Kelemen Hunor, precum și de social democrați, a fost adusă din nou în discuție de PSD, după o ședință pe care premierul și liderii coaliției au avut-o cu reprezentanţii furnizorilor şi distribuitorilor de energie. Potrivit surselor citate, la discuție a fost înaintată propunerea de reglementare a prețului, cu care furnizorii și distribuitorii ar fi de acord. Și liberalii, care până acum s-au opus reglementării, ar fi dispuși să susțină această măsură pentru o perioadă limitată.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, pentru Digi24.ro, că el susține revenirea la piața de energie reglementată. „Eu am propus asta din martie, dar nu a fost acord în Coaliție”, a explicat vicepremierul. Social democrații cer ca măsura să se aplice pentru o perioadă de un an, cu posibilitate de prelungire, în timp ce PNL și UDMR ar vrea să se aplice pentru șase luni inițial, cu posibilitatea de a fi prelungită în funcție de evenimente.

Prețurile reglementate propuse de PSD în Coaliție sunt:

  • pentru populația casnică actualele plafoane: 0,68 lei/kwh (până în 100 de kwh), respectiv 0,8 lei/kwh (până în 255 de kwh). Pentru cei care depășesc plafonul de 255 de kwh un preț fix de 1 leu/kwh;
  • pentru școli, spitale, industria farma, IMM-uri: 1 leu/kwh;
  • pentru consumatorii industriali: preț fix de 1,3 lei/kwh;

„Decizia e luată, să o pună în practică Ministerul Energiei”, spun surse din PSD.

Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here