Surse: Klaus Iohannis va avea o discuție cu premierul desemnat Nicolae Ciucă. Se discută scenariul refacerii coaliției cu USR

0
282
Romania's President Klaus Werner Iohannis arrives for the second day of a special European Council summit in Brussels on February 21, 2020, held to discuss the next long-term budget of the European Union (EU)., Image: 500023950, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Ludovic Marin / AFP / Profimedia

Surse politice au declarat pentru Digi24.ro că în cursul acestei seri președintele Klaus Iohannis urmează să aibă o întâlnire cu premierul desemnat Nicolae Ciucă și cu președintele PNL Florin Cîțu. Potrivit surselor citate, este luat în calcul inclusiv scenariul refacerii coaliției cu USR, după ce negocierile cu PSD au eșuat.

Așa cum Digi24.ro a anunțat duminică seara, liberalii sunt nevoiți să ia în calcul readucerea USR la guvernare pentru că premierul desemnat Nicolae Ciucă nu reușește să găsească majoritatea necesară trecerii guvernului prin Parlament.

De altfel, după discuția avută cu președintele USR Dacian Cioloș, Ciucă a declarat că „USR nu susţine un guvern minoritar şi există o soluţie, şi anume aceea a refacerii coaliţiei”.

Și președintele USR a spus că premierul desemnat l-a întrebat în ce condiții s-ar întoarce USR la guvernare. „Eu am spus foarte clar care sunt condițiile USR: calendar de reforme, buget și linii de finanțare, reguli clare de funcționare a coaliției și noi am propus să reluăm discuția de la o structură a guvernului așa cum a fost stabilită la începutul coaliției”, a declarat Cioloș.

Refacerea coaliției nu este însă acceptată, deocamdată, de Florin Cîțu. Întrebat, luni, despre acest scenariu, Cîțu a dat de înțeles că ar vrea să fie din nou premier, „dacă discutăm scenarii”. „Haideți să vedem cum va arăta această propunere, că s-ar putea să fie o propunere cu președinte PNL ca premier”, a spus Cîțu.

„PNL a arătat responsabilitate, a arătat flexibilitate, a arătat dorința de a rezolva această criză politică. PNL a venit și a schimbat mandatul, din propunerea de președinte al PNL- premier, a venit cu un alt candidat. Este ceea ce spuneau și cei de la PSD și cei de la USR. (…) Soluția responsabilă, astăzi, este să votăm acest Guvern minoritar, asta ar arăta și din partea celor de la USR și de la PSD responsabilitate și că îi interesează românii și nu doar voturile și schemele electorale sau planurile lor electorale. Mergem mai departe și ne ocupăm de rezolvarea crizei din România. Dacă nu, bineînțeles, cum am spus de fiecare dată, toate opțiunile sunt pe masă, inclusiv alegeri anticipate”, a mai declarat Cîțu.

Președintele PNL a mai spus că după învestirea guvernului pot continua discuțiile cu USR pentru refacerea coaliției: „trecem peste iarnă și o să discutăm după aceea”.

Duminică, liderii PNL și PSD au avut o primă discuție privind susținerea guvernului Ciucă. PSD nu vrea să susțină guvernul în lipsa unor garanții clare: susținere doar până în februarie și preluarea în programul de guvernare a măsurilor propuse de PSD. De asemenea, Marcel Ciolacu mai vrea să aprobe lista de miniștri, înainte de depunerea ei în Parlament. Președintele PNL Florin Cîțu nu a fost de acord cu solicitările social democraților.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă are la dispoziție cel mult zece zile din momentul desemnării să vină cu guvernul în Parlament pentru votul de învestitură, adică până la finalul acestei săptămâni. Acesta are nevoie de 234 de voturi, iar PNL și UDMR strâng 163 la care se adaugă cele 18 voturi ale minorităților naționale. Un total de 181 de voturi. Astfel, pentru învestirea guvernului lipsesc 53 de voturi.

Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here