Tradiții de Sânziene – 24 iunie

0
292

Sanzienele sau Dragaica, sarbatorite pe 24 iunie, reprezinta o celebrare a iubirii si fertilitatii, completata de ritualurile fetelor care-si afla in aceasta zi sortitul si momentul in care se vor marita. Se spune ca, in noaptea de Sanziene (23 spre 24 iunie), se deschid portile cerului si lumea de dincolo vine in contact cu lumea pamanteana. Cu acest prilej, in foarte multe zone din tara se fac pomeni pentru morti, de mosii de Sanziene.

Legendele spun ca sanzienele, niste fete foarte frumoase, care traiesc prin paduri sau pe campii, se prind in hora si dau puteri magice plantelor. Aceste zane bune, daca sunt sarbatorite cum se cuvine, fac culturile sa rodeasca, dau prunci sanatosi femeilor casatorite, inmultesc pasarile si animalele si tamaduiesc bolnavii. In schimb, daca oamenii nu le sarbatoresc cum se cuvine, ele se supara si devin asemenea zanelor rele cunoscute in popor drept Iele sau Rusalii.

Cum sarbatorim Sanzienele

In ajunul sau in ziua de Sanziene se intalneau practici si obiceiuri de aflare a ursitei si norocului in gospodarie, iar, in dimineata de Sanziene, inainte de rasaritul soarelui, oamenii strangeau buchete de Sanziene pe care le impleteau in coronite si le aruncau pe acoperisul caselor: daca coronita ramanea pe casa, superstitia spune ca omul care a aruncat-o va trai mult; daca aluneca sprea marginea acoperisului sau cadea de pe el, va muri repede.

In noaptea dinaintea sarbatorii, fetele obisnuiau sa puna sub perna flori de sanziene, in speranta ca astfel isi vor visa ursitul. Femeile casatorite aveau isi infasurau cu sanziene mijlocul, pentru a nu avea dureri la muncile campului. Atat fetele, cat si femeile, fara deosebire, isi puneau in par sau in san floarea, pentru a atrage atentia asupra frumusetii lor.

Obiceiuri din dimineata de Sanziene

In dimineata zilei de 24 iunie, a Sanzienelor, multe fete obisnuiau sa se scalde in roua din zone neumblate. Roua sanzienelor era stransa de babe intr-o carpa alba, de panza noua, apoi o storceau intr-o oala noua. in drum spre casa, babele nu vorbeau deloc si mai ales nu trebuia sa intalneasca pe nimeni. Daca toate acestea erau implinite, atunci cine se spala cu roua era sanatos si dragastos peste an. De asemenea, fetele obisnuiau ca, in timpul zilei, considerata o perioada extrem de benefica, sa se supuna descantecului de intors inima unuia catre altul, de unde se poate vedea ca aproape toata ziua era dedicata in special iubirii.

Dupa trecerea zilei de 24 iunie, cand se sarbatoreste Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, traditia populara accepta recoltarea sanzienelor, cunoscute si sub denumirile de Dragaica sau floarea Sfantului Ioan. Inainte de aceasta data, nici o persoana, copil sau varstnic, nu are voie sa culeaga sanziene, nici macar in joaca, deoarece ar atrage mari nenorociri asupra gospodariei si a familiei. In cursul zilei de Sanziene, florile legate in coronite sub forma de cruce erau duse la biserica, pentru a fi sfintite.

Sanzienele sunt flori mici, de culoare galbena, dese, cu parfum dulce si un gust foarte amar. Sanzienele cresc la maginea padurilor, in faneturi si se spune despre ele ca adunate in noapte de Sanziene si impletite in cununa au darul de a feri casa de rau si boala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here