„Trebuie să fim pregătiți pentru orice scenari”: România va centraliza stocurile de alimente

0
197

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat luni că va implementa o platformă pe care vor fi centralizate stocurile de produse agroalimentare deținute de producători, depozitari, procesatori și comercianți. Potrivit unui comunicat al MADR, a fost elaborat un proiect de ordonanță de urgență, act normativ aflat pe circuitul de avizare interministerială, care prevede realizarea acestei platforme.

„România are suficiente stocuri de alimente și produce suficient pentru asigurarea consumului intern al populației, însă în contextul global actual, trebuie să fim pregătiți pentru orice fel de scenariu. Există deja o presiune pe piețele internaționale cu privire la comerțul cu alimente, cauzată de conflictul militar ruso-ucrainean, suprapus pe efectele pandemiei și criza din energie și gaze naturale. O monitorizare centralizată a cantităților de produse agricole și alimentare disponibile este esențială pentru reducerea riscurilor care pot apărea în domeniul securității alimentare și ne va permite să acționăm eficient cu politici publice țintite, dacă situația o va impune”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

Proiectul prevede gestionarea centralizată a datelor disponibile în prezent la diferite instituții publice și private, prin intermediul unei platforme online, pe baza raportărilor realizate lunar de către producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii și comercianții care își desfășoară activitatea pe teritoriul României în domeniul agriculturii și industriei alimentare.

Evidența stocurilor va fi raportată până pe data de 15 ale fiecărei luni pentru datele valabile pentru ultima zi a lunii precedente și se aplică pentru următoarele categorii de produse: legume-fructe,

  • cereale şi produse pe bază de cereale, semințe de oleaginoase şi produse pe bază de oleaginoase, leguminoase furajere, semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase,
  • carne şi produse din carne, cu termen de valabilitate mai mare de 10 zile, inclusiv conserve din carne şi mixte, lapte şi produse din lapte, produse de morărit şi panificație, produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe, grăsimi şi uleiuri, apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor şi toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate, orez, plante aromatice, sare şi condimente, ceaiuri, zahăr, miere, drojdie.

Ministerul precizează că nu au obligația raportării comercianții care dețin suprafețe de comercializare mai mici de 400 de mp, comercianții ambulanți, comercianții care desfășoară activități de alimentație publică sau care desfășoară activități de comercializare în zone publice.

De asemenea, obligația raportării nu se aplică producătorilor care dețin în stoc, în ultima zi a lunii, cantități de până la:

-10 000 kg – legume, inclusiv cartofi

-10 000 kg – fructe

-25 000 kg – cereale

-20 000 kg – seminţe de oleaginoase

-10 000 kg – leguminoase furajere

-300 kg – plante aromatice

-50 kg – miere.

Datele introduse vor avea caracter confidențial, a anunțat ministerul, care a mai precizat că metodologia de raportare, colectare, centralizare și prelucrare a datelor privind stocurile, precum și operaționalizarea platformei vor fi stabilite prin ordin al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

Stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here