Un nou conflict armat la sud de Rusia: După conflictul Armenia-Azerbaijan, s-a deschis focul la granița dintre Tadjikistan și Kirghizstan

0
129

Soldații din Tadjikistan și Kirghizstan au avut, miercuri dimineața, un schimb de focuri la graniță. După câteva ore, militarii au încetat să mai tragă focuri de armă la frontiera de stat comună, a declarat miercuri pentru Interfax Marufkhan Tulayev, primul reprezentant autorizat adjunct al guvernului kârgâz în regiunea Batken.

„Schimbul de focuri între militarii celor două țări a încetat, părțile negociază”, a declarat Tulayev. Schimbul de focuri a avut loc într-o zonă muntoasă izolată, a precizat el.

Anterior, miercuri, Serviciul de pază a frontierei din Kârgâzstan a declarat că soldații tadjici au folosit mortiere în timpul unui schimb de focuri cu polițiștii de frontieră kârgâzi într-o secțiune nedescrisă a frontierei de stat din zona Bulak Bashy din districtul Batken, provincia Batken. Potrivit rapoartelor preliminare, nu există răniți sau victime de partea kârgâză.

Șeful Unității de Poliție de Frontieră Batken s-a deplasat la locul incidentului. Șeful Departamentului din regiunea Batken al Comitetului de Stat pentru Securitate Națională (SCNS) din Kârgâzstan și șeful Departamentului din regiunea Sughd al Comitetului de Stat pentru Securitate Națională din Tadjikistan au avut convorbiri telefonice privind prevenirea escaladării conflictului. Părțile intenționează să organizeze o întâlnire.

La granița de stat dintre Kârgâzstan și Tajik izbucnesc periodic conflicte, inclusiv cu folosirea armelor, din cauza teritoriilor disputate.

Frontiera comună cu Tadjikistanul are o lungime de 972 km. Președintele kârgâzgâz Sadyr Zhaparov a declarat la 15 aprilie că 664 km de frontieră comună de stat au fost conveniți, în timp ce 308 km au rămas neacordate.

Stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here