Valeriu Gheorghiță: Dacă rata de vaccinare în România ar fi fost peste 80%, azi nu aveam 440 de decese, ci 44

0
356

Dacă în România rata de vaccinare anti-Covid ar fi fost peste 80%, numărul deceselor ar fi fost de zece ori mai mic, a spus, marți, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Am fi avut nu 440 de decese, ci 44, a subliniat medicul, care a făcut încă un apel către populație să se imunizeze.

Medicul a vorbit despre motivele pe care încă le invocă cei care nu sunt vaccinași anti-Covid. „Principalele motive legate de ezitarea sau refuzul de vaccinare sunt teama de reacții adverse, informațiile insuficiente, în timp ce alte persoane vor să mai aștepte, nefiind convinse încă de eficiența vaccinării anti-Covid.

În plus, sunt persoane care în mod asumat nu doresc să se vaccineze, sunt împotriva ideii de vaccinare în general, nu în mod particular față de Covid”, a afirmat Gheorghiță.

El a facut referire și la tendința de creștere a dorinței de imunizare anti-Covid remarcată în ultima perioadă: „Probabil vorbim de segmentul de populație care în perioada când numărul de cazuri a scăzut foarte mult a amânat decizia de vaccinare. Un alt segment este din răndul celor ezitanți, care au altă percepție a riscului de îmbolnăvire și teamă de boală”.

În mod deosebit cei vulnerabili și la risc trebuie să meargă să se vaccineze cât mai rapid, a fost apelul lui Valeriu Gheorghiță. „Chiar la schemă completă cu doză dublă, chiar și după prima doză avem deja niște beneficii. Avem și schemă cu o singură doză de la Johnson&Johnson, care oferă protecție în timp mai scurt.

Știm acum că vaccinarea completă reduce riscul de infectare de cinci ori pentru Delta. Dacă ne uităm la câte cazuri avem în fiecare zi, dacă împărțim la 5, vedem câte cazuri am fi avut în realitate dacă am fi avut rată de vaccinare peste 80%.

Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here