Zelensky sună liderii occidentali să le ceară sprijinul, în timp ce armata rusă încearcă să ocupe capitala Kiev

0
47

Volodimir Zelenski a lansat, vineri, înainte de summitul extraordinar B9, un apel în care cere ajutor pentru apărarea Kievului, sancțiuni și exercitarea de presiuni asupra Rusiei. Totodată, el a vorbit și cu alți lideri europeni, în timp ce armata rusă încearcă să ocupe capitala Kiev.

Volodimir Zelenski a făcut acest apel către Formatul Bucureşti 9 (B9) (România, Bulgaria, Ungaria, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia şi Cehia).

„Noi ne apărăm libertatea şi pământul. Dar avem nevoie de o asistenţă internaţională eficientă. Am discutat despre asta cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. M-am adresat către B9 în legătură cu asistenţa în apărare, sancţiuni şi presiuni asupra agresorului. Împreună trebuie să aşezăm Rusia la masa negocierilor”, a scris Zelenski într-un mesaj pe Twitter.

El a adăugat că Ucraina are nevoie de o coaliţie antirăzboi.

Preşedinţii ţărilor participante la „Formatul Bucureşti 9” se întâlnesc, vineri, într-un summit extraordinar la Varşovia, pentru a aborda situaţia din Ucraina după invazia Rusiei asupra acestei ţări.

Totodată, Zelenski a vorbit și cu premierul britanic Boris Johnson: „Astăzi Ucraina are nevoie de sprijinul partenerilor mai mult ca niciodată. Cerem contracarare eficientă a acțiunlior Federației Ruse, este nevoie ca sancțiunile să fie mai puternice”.

Președintele ucrainean a vorbit și cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, căreia i-a transmis că nu toate posibilitățile de sancțiuni au fost epuizate. „Presiunea asupra Rusiei trebuie să crească”, a subliniat Zelenski. El a adăugat că îi este recunoscător președintei CE pentru decizia privind asistența financiară suplimentară.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că agresiunea neîntreruptă a Rusiei asupra ţării sale arată că sancţiunile impuse Moscovei de Occident nu sunt suficiente, potrivit Reuters. De asemenea, Zelenski şi-a exprimat regretul că lumea continuă să observe de la distanţă ce se întâmplă în Ucraina: „În această dimineață ne apărăm singuri țara”.

Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here