1 milion de persoane nu ar mai fi eligibile pentru contribuția la Pilonul 2 în noua lege a pensiilor

0
43

O prevedere neclară în proiectul noii legi a pensiilor ar putea face ca peste un milion de persoane să nu mai contribuie la Pilonul 2 de pensii, avertizează Asociația Pensiilor Administrate Privat. Este vorba despre liber-profesioniști, adică cei care lucrează ca PFA-uri, pe drepturi de autor sau contracte cu mandat. Am ajunge astfel la 2 milioane de oameni care nu contribuie la pensia privată obligatorie. Guvernul ar urma să aprobe, ast[zi, proiectul noii legi a pensiilor. Ulterior, acesta va fi trimis către Parlament pentru dezbatere și vot. Întreaga procedură ar trebui să se încheie până la finalul acestei luni. Surse din Ministerul Muncii spun că prevederea va fi modificată.

În actuala lege există o prevedere care spune că cei de la Casa de Pensii transmit către fondurile de pensii contribuția la Pilonul 2 pentru angajaţi „sau” pentru cei pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale. În proiectul noii legi a pensiilor, „sau” devine „și”, ceea ce poate fi interpretat că angajații Casei de Pensii vor vira la Pilonul 2 doar contribuțiile angajaților, nu și pe cele ale liber-profesioniștilor.

Surse din ministerul Muncii spun că textul articolului respectiv a fost preluat dintr-o lege din 2019, care însă nu a ajuns să se aplice niciodată. Acum, contribuția la Pilonul 2 este de 3,75% din venitul brut. De la 1 ianuarie, ea ar urma să crească la 4,75%. Banii virați către pensia privată obligatorie reprezintă doar o mică parte din contribuția la asigurările sociale plătită de români și care înghite un sfert din salariul brut al unui angajat. Cei mai mulți bani merg la stat. Economiștii atrag atenția că, în condițile în care în câteva decenii tot mai puțini angajați vor susține tot mai mulți pensionari, deci statul nu-și va permite să plătească pensii mari, soluția pentru venituri cât de cât decente la bătrânețe o reprezintă pensia privată obligatorie. Cu alte cuvinte, cu cât contribuim mai mult la Pilonul 2 cu atât pensia pe care o vom primi va fi mai mare.

Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here