Atacul cibernetic care a vizat site-uri guvernamentale, printre care al Executivului și al Armatei, revendicat de hackeri ruși

0
252

Mai multe site-uri guvernamentale, printre care cel al Guvernului și cel al Armatei, au fost atacate cibernetic vineri dimineață. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat la Digi24 că atacul a blocat accesul utilizatorilor la pagină, nefiind afectate date sensibile sau confidențiale. Atacul a fost revendicat de o grupare de hackeri ruși considerați apropiați de regimul de la Kremlin.

Acesta va fi ultimul lucru pe care l-a făcut guvernul României, a anunțat gruparea de hackeri ruși Killnet, pe Telegram. Atacul asupra site-ului MApN a fost declanșat în jurul orei 4.05, în această dimineață.

Atacul nu a compromis funcționarea paginii de internet a instituției, ci doar a blocat accesul utilizatorilor la ea, aceasta este natura atacurilor de tip DDOS. Site-ul nostru nu conține baze de date cu caracter sensibil sau clasificat iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale MApN.

La acest moment, specialiștii comandamentului apărării cibernetice al MApN lucrează pentru reluarea funcționalității paginii de internet. Vom comunica imediat ce vom restabili funcționalitatea site-ului”, a precizat la Digi24 Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN.

Întrebat dacă putem pune aceste atacuri pe seama conflictului dintre Rusia și Ucraina, acesta a răspuns: „Nu am niciun fel de date și ar fi doar o speculație din partea mea să spun asta. Vor fi dezvoltate analize în colaborare cu specialiștii din celelalte celelalte structuri guvernamentale pentru identificarea cauzelor și a originii atacului”.

Un atac cibernetic asupra site-ului Poliţiei de Frontieră Române (www.poliţiadefrontieră.ro) a fost respins în cursul dimineții, de către specialiştii in comunicaţii si tehnologia informaţiei din cadrul instituţiei, a comunicat Poliția de Frontieră.

„Atacul nu a compromis funcționarea paginii de internet a instituției, ci a blocat accesul utilizatorilor la aceasta”, potrivit sursei citate. Instituția precizează că site-ul Poliţiei de Frontieră „conține doar informaţii publice şi nu baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale Poliţiei de Frontieră”.

„Ofiţerii specialişti din cadrul instituţiei, în colaborare cu experţii instituţiilor de specialitate, lucrează pentru remedierea situaţiei şi restabilirea accesului publicului către site-ul PFR”, a adăugat Poliția de Frontieră.

Accesarea site-urilor gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro şi a site-ului unei instituţii financiare a fost afectată de o serie de atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service), vineri dimineaţa, a informat Guvernul României.

Specialiştii IT de la nivelul structurilor guvernamentale au colaborat cu experţii instituţiilor de specialitate pentru restabilirea accesului şi identificarea cauzelor. Accesul către site-ul www.gov.ro a fost refăcut.

Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here