Bucura-Oprescu, despre Legea pensiilor: Un efort care poate fi făcut printr-o mai bună colectare şi o combatere mai bună a evaziunii

0
42

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a afirmat că în elaborarea noii legi a pensiilor ”s-au analizat în primul rând aspectele legate de sustenabilitate”. Ea a avansat ca surse ”o mai bună colectare, o mai bună combatere a evaziunii fiscale”. ”Să ştiţi că această lege a fost făcută în primul rând având în vedere sustenabilitatea. Cu specialiştii de la Banca Mondială şi de la Comisia Europeană s-au analizat în primul rând aspectele legate de sustenabilitate. Apoi, eu cred că pentru români un efort de 0,6 din PIB este un efort care arată care ne sunt priorităţile, cât de înţelepţi suntem şi, nu în ultimul rând, care poate fi făcut şi printr-o mai bună colectare şi printr-o combatere mai bună a evaziunii fiscale. Dar acestea sunt chestiuni pe care, sigur, împreună cu colegii din Guvern şi împreună cu colegii din coaliţie, cărora le mulţumesc că am lucrat împreună la această reformă, sigur le vom putea face posibile pentru români. (…) Uitaţi-vă la toate aceste ajustări de cheltuieli publice, uitaţi-vă la faptul că se încurajează munca, la faptul că nu sunt făcute pe spatele românilor, nici ale mediului privat şi în primul rând se strânge robinetul la stat. Chibzuinţă şi prudenţă”, a afirmat ministrul Muncii, luni, la TVR Info.

În ceea ce priveşte introducerea de noi taxe şi impozite pentru asigurarea miliardelor de care va fi nevoie pentru pensii, Simona Bucura Opresc a spus: ”Nu ăsta este obiectivul nostru”. Secretarul de stat în Ministerul Muncii Marius-Ilie Stanciu a anunţat, săptămâna trecută, marţi, în plenul Senatului, că impactul bugetar pentru noua lege a pensiilor este de 25 miliarde lei pentru anul viitor, dintre care 15 miliarde lei sunt necesare pentru indexarea valorii punctului de pensie de la 1 ianuarie 2024, iar 10 miliarde pentru recalcularea care va fi aplicată de la 1 septembrie 2024. De asemenea, preşedintele Senatului Nicolae Ciucă a precizat că, din analiza pe care a văzut-o, impactul bugetar pentru anul 2025 va fi 33,1 miliarde lei.

Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here