În iunie au fost deja 159 de avertizări nowcasting. Meteorologii avertizează: Fenomenele severe sunt tot mai puternice și mai multe

0
194

În primele 12 zile din iunie meteorologii au emis deja 159 de avertizări nowcasting, dintre care două au fost cod roșu. Se menține astfel tendința din luna anterioară, în care s-a constatat, comparativ cu perioada similară a anului trecut, că a crescut intensitatea fenomenelor meteorologice severe, a atenționat directorul ANM, Elena Mateescu.

„Dacă e să sintetizăm ce s-a întâmplat în perioada 1 – 12 iunie, observăm că au fost două atenționări de tip nowcasting cod roșu, 85 cod portocaliu și 72 cod galben. Adică 159 de atenționări nowcasting.

În 12 zile am avut opt avertizări generale. Duminică, atenționarea meteo de cod galben generală a fost amendată de 11 avertizări meteorologice de tip nowcasting de cod portocaliu.

Din punct de vedere al fenomenelor meteorologice severe se constată o mai mare frecvență și intensitate a acestora. Iunie și mai au adus un număr însemnat de astfel de atenționări, am emis 160 de avertizări, din care 6 cod roșu în mai 2022, comparativ cu luna mai 2021 când au fost 180 din care patru cod roșu.

Mai multă căldură în sistem climatic asociată cu o cantitate mai mare de umezeală generează tipuri de fenomene meteo severe specifice acestor condiții”, a explicat Elena Mateescu.

Directorul ANM a sublinat că iunie e cea mai ploioasă lună din an, cu o cantitate medie de precipitații de 80 – 90 litri pe metru pătrat. Cele mai multe ploi sunt la munte și la câmpie, unde caracterul torențial este semnificativ.

„Sunt valori de precipitații care depășesc media acestei luni, în mai puțin de o oră se generează situații de natură hidrologică.

Ieri am avut cantități importante de precipitații în care am dublat mesajul general de cod galben, iar la Brăila a fost necesară prelungirea avertizării nowcasting de cod portocaliu.

Ieri am avut temperaturi între 23 și 31 de grade Celsius. Azi estimăm că vor fi 32 de grade Celsius. Sunt de interes fenomenele de instabilitate, care temporar vor fi accentuate la munte, la deal și local în sudul și centrul țării. Aceste fenomene vor fi de interes toată săptămâna”, a spus Elena Mateescu.

Digi24.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here