Legea pensiilor scoate minerii în stradă

0
45

Câteva sute de mineri de la exploatările de cărbune Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan, ce aparţin de Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ), au protestat joi, în faţa sucursalelor miniere, nemulţumiţi de prevederile proiectului de lege a pensiilor.
La protest au luat parte minerii care au ieşit din schimbul întâi, dar şi angajaţi care lucrează la suprafaţă, aceştia din urmă renunţând la pauza de masă pentru a putea fi împreună cu colegii lor.
Manu Tomescu și Nicușor Văduva, doi dintre angajații Complexului Energetic Oltenia, care au protestat, timp de 2 ani, pentru Legea nr.197/2021, au anunțat că se solidarizează cu colegii de la Hunedoara.
Cei doi au ieșit în stradă pentru a trage un semnal de alarmă. Manu Tomescu în fața sediului Diviziei Miniere, de la Târgu-Jiu, iar Nicușor Văduva în fața Termocentralei Ișalnița.
Vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari spune că trei sunt motivele pentru care angajații CEO ar trebui să iasă în stradă: legea decarbonizării le închide activitatea, noua lege a pensiilor le taie din drepturi, iar legea austerității le taie din venituri.
Minerii susţin că noua lege este discriminatorie, deoarece angajaţii care se vor pensiona după prevederile acestui act normativ vor avea pensii mai mici cu peste 40%, comparativ cu cei care au ieşit deja la pensie.
“Protestul nostru este legat de pensii şi de cuantumul lor. Un miner care astăzi ar avea o pensie de 8.400 de lei, pe noua lege va avea o pensie de 4.800 de lei. Am avut surpriza, la Ministerul Muncii, ca atunci când am prezentat un calcul corect, (…) să mi se spună că au fost luaţi prin surprindere. Eu nu pot să accept astfel de lucruri”, a declarat preşedintele Sindicatului Muntele, Darius Câmpean.
Liderul sindical a adăugat că este împotriva prelungirii vârstei de pensionare, afirmând că activitatea minerilor se desfăşoară în condiţii mai grele ca în trecut, iar minele şi centralele electrice pe bază de cărbune se vor închide din anul 2032. “Ştim că activitatea noastră va deveni istorie din anul 2032, dar vrem să ne fie respectată demnitatea de român şi de cetăţeni europeni”, a punctat Câmpean. El a mai spus că amendamentele la proiectul legii pensiilor, propuse de mineri, ar urma să fie discutate luni, la Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, şi apoi în plen.
Preşedintele Sindicatului Muntele a arătat că situaţia este tensionată şi că există riscul “să se ridice toată Valea Jiului” în cazul în care aspectele semnalate nu vor fi soluţionate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here