Liderii G7 au decis să analizeze plafonarea prețului pentru petrolul și gazul rusesc. Franța cere plafonarea globală a prețurilor

0
189

Liderii G7 au convenit să analizeze introducerea unor plafonări de preț la importurile de petrol și gaze rusești pentru a încerca să limiteze capacitatea Moscovei de a finanța războiul în Ucraina, au declarat, marți, oficialii G7.

Uniunea Europeană va analiza împreună cu partenerii internaționali modalități de reducere a prețurilor la energie, inclusiv fezabilitatea introducerii unor plafoane temporare ale prețurilor la import, se arată într-o secțiune a comunicatului final G7, potrivit Reuters. Oficialii precizează că asta înseamnă plafoane atât pentru petrol, cât și pentru gaze.

Liderii G7 au dezbătut un plafon global pentru prețul energiei rusești pentru a împiedica Moscova să profite de pe urma invadării Ucrainei, care a dus la creșterea bruscă a prețului petrolului și gazelor.

Veniturile din exporturile de petrol rusesc au crescut în mai, chiar dacă sancțiunile i-au redus Rusiei volumele de export, a declarat Agenția Internațională pentru Energie în raportul său lunar din iunie.

Statele Unite au fost primele care au cerut un mecanism care să limiteze prețul plătit de alte țări pentru petrolul rusesc.

Italia, a cărei economie se bazează pe energia rusă, a cerut extinderea plafonului de preț și la gazul natural.

Franța a spus că mecanismul de plafonare a prețurilor ar trebui să se extindă dincolo de produsele rusești pentru a reduce prețurile într-un mod mai larg, inclusiv pentru țările G7 care caută să se aprovizioneze cu energie din altă parte.

Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here