MINISTRUL MUNCII VREA EGALIZAREA VÂRSTEI DE PENSIONARE LA 65 DE ANI PENTRU BĂRBAȚI ȘI FEMEI

0
297

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că vrea egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani atât la femei, cât și la bărbați și explică ce înseamnă creșterea voluntară a vârstei de pensionare și cum poate influența decizia de reîntoarcere în câmpul muncii a persoanelor aflate la vârsta pensionarii, dar care doresc acest lucru.

„Vârsta de pensionare rămâne aceeași, însă oportunitatea continuării vieții active, adică dacă tu ai 65 de ani și constați că vrei să mai lucrezi până la 70 de ani, printr-o simplă solicitare, în loc să intri în pensie, poți să îți continui viață activă. Această este o creștere voluntară a perioadei profesionale”, a spus ministrul Muncii, la Digi24.

„Avem în momentul de față, cu peste 65 de ani, peste 125.000 de persoane care vor să muncească. În sistemul de stat, poți să continui să lucrezi, în același timp dacă ai atins vârstă de pensionare, trebuie să optezi între pensie și salariu la stat”, a explicat Turcan.

Ministrul a mai spus că, în momentul de față, există posibilitatea pensionarii anticipate, dacă nu este împlinită vârsta legală de pensionare.

Ministrul a explicat și că, prin digitalizarea dosarelor de pensie, Guvernul urmărește să permită accesul oricărei persoane la propriul dosar de pensie, astfel încât să poată ști în orice moment cât are pensia. „ Avem 100 de milioane în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe componentă de reforma a pensiilor, și aici intră așa: digitalizarea tuturor dosarelor de pensiie, îmbunătățirea echipamentelor în toate casele de pensii, astfel încât procesul să poată să fie digital”, a mai spus Turcan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here