Noi taxe pentru șoferi. Rovinietele vor fi mai scumpe, în funcție de noxele emanate de mașini

0
130

Șoferii vor fi obligați să plătească roviniete mai scumpe care includ taxe pentru poluare în funcție de vechimea mașinii. Transportatorii de mărfuri ori de persoane care conduc vehicule ce depășesc 3,5 tone vor plăti taxă pentru fiecare kilometru de șosea parcurs. Așa arată proiectul asumat de PNRR prin care Uniunea Europeană finanțează șantierele de autostradă din țară.

Șoferii români sunt reticenți atunci când vine vorba de o nouă taxă în condițiile în care drumurile din țară sunt și așa proaste. „Să pună să facă și autostrăzi, dacă tot pun taxe”, spune un șofer. „Sunt multe mașini care sunt cazane efectiv, scot un fum…Normal ar fi să facă autostrăzile întâi. Măcar dacă ar face și din taxe, dar tare mi-e că se vor duce tot pe salariile lor”, comentează un altul. „Vrem o țară ca afară, dar de fapt cumpărăm mașini vechi. Eu sunt de acord cu taxa asta, dar nu știu cât de mult succes va avea, cât de mult va stopa procesul ăsta”, mărturisește un tânăr.

Peste patru milioane de mașini din țară au peste 10 ani vechime, arată cele mai recente date ale parcului auto. Astfel, România se clasează pe locul doi în topul țărilor cu cele mai vechi mașini din Uniunea Europeană. Pe cei 16.000 de km de drumuri naționale si autostrăzi administrate de CNAIR directiva europeană propune ca șoferii să plătească taxe de poluare în funcție de noxele emanate. Camioanele și autocarele care depășesc 3,5 tone vor plăti taxa pe kilometru de șosea parcurs, iar banii vor fi folosiți pentru reabilitarea drumurilor.

Astfel de sisteme de taxare europene sunt deja implementate în țări precum Bulgaria, Ungaria și Austria, iar taxele sunt proporționale cu venitul mediu pe cap de locuitor, spun reprezentanții proiectului.

Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here