Au început negocierile ruso-ucrainene la Istanbul. La discuții participă și Roman Abramovici

0
37

Noi negocieri între delegațiile rusă și ucraineană au loc la Istanbul, după mai bine de două săptămâni de discuții prin videoconferință. Sunt însă puține speranțe de progres. Un înalt oficial american a spus că Vladimir Putin nu pare pregătit să facă compromisuri. Neutralitatea Ucrainei și statutul zonelor contestate din est ar putea fi pe masa negocierilor, dar Kievul exclude cedarea teritoriului sau a suveranității. Cel mai ambițios obiectiv al Ucrainei la discuțiile din Turcia este un acord de încetare a focului, a spus ministrul de Externe al Ucrainei. Potrivit imaginilor publicate, la discuții participă și oligarhul rus Roman Abramovici.

Președintele Turciei, Recep Erdogan, spune că omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, cât și cel rus, Vladimir Putin, sunt „prieteni valoroși”. El a adăugat că progresul la negocierile de astăzi ar deschide calea pentru întâlnirea celor doi lideri, iar Turcia se oferă să o găzduiască. El le-a spus celor două echipe de negocieri că ambele părți au „preocupări legitime”, dar că a venit momentul în care discuțiile trebuie să dea „rezultate concrete”.

Între timp, Irpin a fost eliberat, forțele ucrainene avansează și recâștigă controlul asupra regiunii din jurul Kievului, a spus Volodimir Zelenski în discursul său de la miezul nopții. El a cerut din nou puterilor mondiale să trimită Ucrainei arme și să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei, inclusiv printr-un embargo asupra petrolului.

Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here