Căldură extremă în Europa. Temperaturi de foc și în România

0
27

Europa de Vest se confruntă cu temperaturi sufocante marți, pe măsură ce valul de căldură feroce se extinde spre nord. În Franța și Marea Britanie au fost emise avertismente de căldură extremă, în timp ce nordul Spaniei a înregistrat luni temperaturi de 43 de grade Celsius. Incendiile din Franța, Portugalia, Spania și Grecia au forțat mii de oameni să-și părăsească locuințele. În Marea Britanie este cea mai fierbinte zi din toate timpurile, iar experții spun că anumite părți ale Franței se confruntă cu o „apocalipsă de căldură”, scrie BBC.

Mai multe orașe din Franța au înregistrat, marți, temperaturi istorice, în timp ce aproape 2.000 de pompieri au continuat să lupte împotriva incendiilor uriașe în sud-vest, iar un val de căldură uriaș care a cuprins o mare parte din vestul Europei s-a mutat spre nord i est.

Nantes, în apropiere de coasta Atlanticului, a înregistrat luni 42 de grade, depășind maxima anterioară de 40,3 grade stabilită în 1949, în timp ce Brest, în Bretania, au fost 39,9 grade, cu peste patru grade mai mult decât recordul anterior din 2002 de 35,1 grade.

Un nou record de temperatură a fost înregistrat în Marea Britanie. Pe aeroportul Heathrow au fost marți, la prânz, peste 40 de grade Celsius.

Mai multe regiuni ale Franței s-au confruntat cu cele mai fierbinți zile din istorie.

Incendiile din ultimele zile au forțat peste 30.000 de oameni să fugă din zonă, fiind

Meteorologii spun că valul de căldură se îndreaptă spre nord, iar Belgia și Germania se așteaptă să înregistreze temperaturi în jur de 40 de grade Celsius în zilele următoare.

În Spania și Portugalia, au fost peste 1.000 de decese din cauza căldurii din ultimele zile. Temperaturile din Portugalia au atins 47 de grade Celsius, un record pentru iulie. Cea mai mare parte a țării a fost sub avertizare de incendiu de către Oficiul Național de Meteorologie IPMA. Presa locală relatează că 300 de persoane din Murça au fost evacuate din cauza pericolului de incendiu. Autoritățile fac eforturi să se evite situația din 2017, când 66 de persoane au murit în incendii.

În Spania, cel puțin 20 de incendii ard necontrolat. Un pasager a filmat momentul în care trenul în care călătorea s-a oprit temporar – în timp ce incendiile au izbucnit de ambele părți ale vagonului în apropierea graniței de nord cu Portugalia.

De mâine, valul de aer tropical loveşte și România, aducând maxime de coşmar. Regimul termic va fi canicular la nivelul întregii ţări. În ceea ce privește regimul pluviometric, va exista un deficit, cu mici excepţii, unde va ploua în cantităţi reduse. Meteorologii anunţă temperaturi de până la 33 de grade la umbră. Doar la munte vor mai fi posibile ploi de scurtă durată. Şi în Capitală vremea va fi caldă cu maxime de 32 de grade.

Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense și durează mai mult din cauza schimbărilor climatice. Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius de la începutul erei industriale și temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu vor reduce semnificativ emisiile.

Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here