Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Marius Budăi: Aștept ceilalți miniștri să găsească soluții

0
154

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi, a declarat luni, la Interviurile Digi24.ro, că problema pensiilor speciale a fost folosită politic pentru a câștiga voturi. Acesta spune că așteaptă de la ceilalți miniștrii „soluții” pentru că în responsabilitatea sa sunt doar pensiile pe baza de contributivitate.

„Eu, în calitate de ministru al Muncii, vreau rezolvarea inechităților din sistemul contributiv și aștept ceilalți miniștri să găsească soluții pentru reforma din domeniile lor. Să găsească soluții, să vină cu reforma la care o parte din ei erau la guvernare și a fost asumată în PNRR. Este o reformă asumată de stat. Eu fac partea mea de reformă, adică partea de pensii contributive. Fiecare ministru trebuie să vină cu partea lui de reformă”, a declarat ministrul Muncii.

Marius Budăi spune că „problema pensiilor speciale” a fost folosită doar din punct de vedere politic, „niciodată profesional”.

„S-a abordat problema pensiilor speciale doar din punct de vedere politic, niciodată profesional. Cum a dat bine la public s-a folosit sărăcia oamenilor. Îi spui unui cetățean că are unul pensia de 20 de ori mai mare ca tine, ca să îi abați atenția că tu nu îi majorezi pensia. Dar nu îi spui care e situația, să faci o paralelă, să spui că armata, de exemplu, e în strânsă legătură cu NATO. Nu s-a explicat pentru că s-a folosit din punct de vedere politic, să produci emoție și să culegi voturi. Mai era un coleg care acum e și coleg de alianță cu mine, care spunea că le desființează în 30 de zile”, a spus ministrul Muncii.

În Planul Național de Redresare și Reziliență, România și-a asumat ca până la finalul acestui an să vină cu un nou cadru legislativ care să alinieze pensiile speciale la principiul contributivității. Astfel, nicio pensie nu ar trebui să fie mai mare decât venitul obținut în perioada în care persoana era angajată, ceea ce ar trebui să ducă la reducerea cheltuielilor cu aceste categorii de pensii.

Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here