Frumos cu trupul, primarul solist din Baia de Aramă, lasă orașul în mizerie

0
753

Într-o zi frumoasă de iarnă, cu raze de soare strălucitoare care s-au revărsat asupra orașului Baia de Aramă, în timp ce mă plimbam alene, m-am întâlnit aproape de primărie, cu un bun prieten pe care nu îl mai văzusem de zeci de ani.

Este vorba despre fostul președinte al liberalilor de la Arcani ( pe timpul când eu eram președintele liberalilor gorjeni, cât și secretar general adjunct la nivel național), recunoscutul profesor dr. de matematică al gorjenilor și băieșenilor, Pupăză Dan, profesor dr. care a predat la cel mai bun liceu din întreg județul Gorj, la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu”.

Acesta m-a observat întâmplător și l-am întrebat:

”D.Morega: – Dane, ce e cu tine la Baia de Aramă?

D.Pupăză – Am venit să iau aer curat de munte!

D.Morega – Da, dragă..doar că..aerul curat de munte nu se mai simte pentru că..uite frate…ce mizerie nemaiîntâlnită este pe toate străzile, coșurile de gunoi stradale sunt pline ochi, băncile sunt rupte, bordurile la fel, iar trotuarul este crăpat… Mă rog!…” 

Discuția mea cu distinsul domn profesor dr. Pupăză Dan a continuat ca între doi vechi prieteni ce  nu se mai revăzuseră de foarte mult timp, iar el a ținut să menționeze: ” Păcat de acest oraș că a avut parte doar de primari netrebnici care și-au bătut joc de acest oraș care era o frumusețe pentru gorjeni, dar și pentru mehedințeni.

Sigur că în discuția avută cu profesorul dr. Pupăză Dan, i-am spus : ” Dan, uite și tu maidanezii… și 30 de m mai încolo poți observa un câine mort… Bine că nu este cald și nu sunt 30 de grade că sigur putrezea în stradă.”

Am continuat să ne plimbăm pe străzile ce păreau abandonate și i-am arătat starea în care se află bietul oraș (ceea ce am și filmat).

    ” Cred că ai văzut și tu Dan, mizeria de nedescris, ca să nu mai discutăm de faptul că, mergând de la primărie spre micuțul centru, în loc ca mizeria să scadă, aceasta se aprofunda cu fiecare pas pe care îl făceam. Nu este altceva decât o mare nesimțire a acestui individ și..eu le-am spus de la bun început celor din Baia de Aramă că nu merită să fie ales primar atâta timp cât acolo unde a fost șeful administrației fiscale, nu a fost în stare să mențină curățenia sediului (care se asemăna cu o cocină de porci), CLAR nu va putea fi un bun gospodar pentru Baia de Aramă.

       Un om gospodar ar fi făcut și cocina de porci sau cușca unui câine, mult mai frumoasă, la polul opus, aș putea spune eu, față de cum a gestionat situația solistul de la Finanțe, primarul actual, Ionuț Tudorescu.”

Discuția a continuat cu bunul meu prieten și i-am spus că orice om gospodar ar fi făcut sediul în care lucrează ”boboc”, pentru a putea fi un exemplu bun de urmat pentru administrația locală din Baia de Aramă, care acum este condusă de acest NEOM căruia nu-i place ”lucrul bine făcut” ( așa cum spune Klaus Iohannis, președintele României..deci..nu-i plac trei lucruri CURĂȚENIA, ORDINEA ȘI DISCIPLINA).

Ce să mai vorbim de faptul că, dacă își dorea cu adevărat o schimbare, putea să vorbească cu oricine ca să reabiliteze și să curețe sediul în care a lucrat, care și acum arată ca un grajd…

De fapt, haide să fim serioși dragele mele prietene și dragii mei prieteni din Baia de Aramă, că voi nu l-ați votat pe finanțistul solist Tudorescu Ionuț pentru că este gospodar, pentru că se putea verifica asta.. cum? Foarte simplu! Așa cum fac eu inclusiv acum când vreau să angajez un salariat! Mă interesez unde a lucrat sau merg la el acasă să văd dacă este curat, aranjat. Nu mă interesează să poarte haine de lux sau să trăiască într-o casă de lux, ci doar să fie aranjat, curat și ordonat.

Așa că, dacă voi asculați de mine, puteați să vă alegeți un primar gospodar, dragele și dragii mei prieteni, căci…, până la urmă, ce v-ați dorit, asta aveți. Trăiți în mizeria domnului negospodar-murdar!

 

             Iar acum, urmează un paragraf numai pentru dvs. stimabile domn primar, pentru binele tău și al turiștilor care trec prin Baia de Aramă și n-au ce vedea, trebuie să ai în vedere următoarele:    

1) Repararea de urgență ( dacă timpul și condițiile metorologice vor fi favorabile) a trotuarelor pe ambele sensuri de mers (care nu au nici măcar un km), acoperirea pământului cu asfalt și astuparea asfaltului pe unde s-a crăpat. ;

  • Angajarea unor oameni buni de lucru, trei persoane care să curețe străzile, carosabilul (bani pentru mături din mesteacăn, îți dau eu)!
    (Nu te sfătuiesc să angajezi prietene, prieteni, veri, verișoare…amant(d)..ine);
  • Oprirea circulației la intrarea în Baia de Aramă ( a mijloacelor de transport auto ce depășesc capacitatea cuprinsă între 5 și 7 tone), pentru a nu se mai intra cu basculantele în oraș, pentru că, în urmă cu câteva zile, era să fiu spulberat de două astfel de basculante care au trecut cu 50-60 km/oră, prin oraș, lăsând în urma lor un praf gălbui-roșiatic, pe care..bineînțeles l-am inhalat atât eu, cât și trecătorii din apropiere;
  • Pentru ca turiștii care merg spre Herculane să poată circula , trebuie să lași măcar două benzi libere..îți propun ca la intrarea în Baia de Aramă șă pui indicatoare împreună cu Poliția orașului și să hotărăști în Consiliul Local toate cele de sus.. dar fii atent! Trebuie și indicatoare de interdicție a parcării pe sensul de intrare în Baia de Aramă, iar parcarea trebuie făcută pe partea stângă! Atât!!
  • Trebuie să somezi de îndată toți posesorii de proprietăți (case, garduri, magazine) din centrul orașului, ca în termen de 60 de zile, până la 1 mai, să repare capital fațadele caselor, gardurilor, magazinelor… în caz contrar, să hotărâți în Consiliul Local, să crească de 10 ori impozitarea pentru cei care nu respectă asta! ( Valabil și pentru mine, dar …. nu prea cam..intru în categoria asta, ci mă situez în categoria celor gospodari cărora le place lucrul ”bine făcut”)
  • Dacă faci orașul să arate bine, o să te aprecieze toți cei care vin în Baia de Aramă să viziteze Monumentul Tudor Vladimirescu, Monumentul Eroilor, Mănăstirea Baia de Aramă, parcul unde s-au început lucrările și…normal…au rămas nefinalizate, mizeria de pe râul de lângă parc….puține foarte bune după cum vezi și tu și multe foarte rele….

 

  • Asfaltarea drumului ce leagă Bulevardul Republicii de Spitalul Orășenesc ( să propui tu în Consiliul Local, că eu nu-ți dau ordin, vă dați voi, între voi)

 

Și iată că eu am spus ce am avut de spus atât ție, cât și consilierilor locali și….acum că am ajuns la final îți doresc atât ție, cât și localnicilor din Baia de Aramă, să aveți un an bun, cu noroc, sănătate și Dumnezeu să vă binecuvânteze în toate!

 

 

 

Al vostru, dintotdeauna, Prorector Prof. Univ. Dr. hab. Dan Morega, Președintele Fundației Tudor Vladimirescu și al Institutului de Analiză și Investigație Publică și Politică Gorj!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here